Пътят до пещерата е изпитание за поклонниците

Пътят до пещерата е изпитание за поклонниците | StandartNews.com

Атон. Пещерата, в която свети Козма е прекарал като отшелник живота си, се намира недалеч от Зографския манастир.

Дотам се стига пеш за около 40 минути, но ходенето е истинско изпитание. От манастира се тръгва в посока към пристанището, след което се поема по пряката пътека към Хилендарския манастир. Табели има, но е нужна голяма бдителност, за да не се пропуснат. Почти винаги по пътеката има поклонници, така че рискът от загубване е минимален.

Пещерата на свети Козма е задължително място за посещение за повечето мъже, дошли на поклонение в зографската света обител. Пътеката към нея е тясна и криволичеща. Малко са равните участъци. Змии, гущери, пчели и всякакви летящи насекоми са задължителни спътници, така че очите трябва да се отварят на четири.

Пещерата на свети Козма се намира във висока скала. За да се стигне до нея, трябва да се изкачи тясна, изсечена каменна стълба, което е гаранция, че ще плувнете в пот не само от усилието, но и заради височината. За разлика от напълно естествените пещери тук са били направени подобрения, които, доколкото е възможно, са направили живота на Козма по-комфортен.

Малък зид, дървена оградка, вграден в скалата долап и ниша за поставяне на икона. В дъното на преддверието има малка врата, която въвежда във второ, по-тъмно отделение на пещерата и втория й недостъпен отвън вход. Високо в пещерата на свети Козма поклонникът усеща Бог още по-близо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай