Патриархът зад Белишки за Априлското въстание

Патриархът зад Белишки за Априлското въстание | StandartNews.com

Неофит припомни делото на Максим 3 г. след интронизацията

Патриарх Неофит застана зад кмета на Панагюрище Никола Белишки за честванията за 140-ата годишнина от Априлското въстание. Преди ден Пловдивският митрополит Николай поиска от градоначалника да премести подготвяните възстановки и заря за 2 май, тъй като на 1 май християните празнуват Великден. Патриарх Неофит сложи ред в спора вчера в деня, в който отбеляза 3 години от интронизацията му начело на Българската православна църква. "Възкресение Христово е празник на празниците и нищо, което е редом с него, не може да попречи на неговото празнуване. Така че пасхалният празник ще си има своята територия. Първи май има как да се празнува от християните. Това няма да ги смути и, така да се каже, ще има още един празник", коментира Неофит.

Преди това за годишнината от интронизацията на Неофит в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужена литургия, в която се включиха митрополитите Йоаникий, Дометиан, Николай, Антоний, Йоан, Серафим и Наум. С тях съслужиха и представителят на Московската патриаршия архимандрит Филип Василцев и на Румънската патриаршия ставр. ик. Нелуц Опря, и цяло духовно воинство столични свещенослужители, дякони и иподякони. С тях в храма се молеха софийските семинаристи, водени от своя ректор. Сред официалните гости на церемонията бяха президентът Георги Първанов (2002-2012), посланикът на Руската федерация у нас Юрий Исаков, вицепремиерът Ивайло Калфин, бившият служебен премиер Георги Близнашки и др.

"През изминалите вече три години на моето служение като Български патриарх и Софийски митрополит се старая да следвам зададените в нашата Църква в далечното и по-близкото минало високи образци на патриаршеско служение и особено примера на приснопаметния патриарх Максим, който в продължение на десетилетия мъдро и уверено държа кормилото на църковния кораб и не позволи той да бъде потопен и погълнат от стихиите и предизвикателствата на времето. Моля Бога да укрепва усилията ми да следвам този пример, защото приемствеността в доброто и полезното е сред най-сигурните гаранции за просперитет на Църквата като Богочовешка общност със своя определена мисия - всеки ден да довежда при Бога такива, които се спасяват", каза в словото си патриархът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай