Патриарх Неофит и президентът откриха паметника на цар Самуил

Патриарх Неофит и президентът откриха паметника на цар Самуил | StandartNews.com

"Благославя се и се освещава този паметник, издигнат в чест и памет на благоверния и приснопаметен цар Самуил." Това каза в словото си българският патриарх Неофит, който освети паметника на цар Самуил, издигнат в градинката пред старинния храм "Св. София - Премъдрост Божия", предаде БГНЕС. На церемонията присъства и президентът Росен Плевнелиев, който каза, че цар Самуил е един от символите на борбата за спасяването на българската държавност. Президентът каза още, че отговорност на това поколение е да се бори да върне костите на цар Самуил на родна земя.

Цар Самуил е историческа фигура – символ на борбата за спасяване на българската държавност. Нашето поколение има историческа отговорност, костите на цар Самуил да се върнат на родна българска земя. Българската държавност не бива да се успокои докато костите не се върнат в България.

След като отправи прошение Бог да упокои душата на цар Самуил, патриарх Неофит се обърна към присъстващите с думите, че е свещен дълг и историческа отговорност на всеки народ и на всяко общество да пази жива паметта за своите велики предшественици.

"За онези, които в критични дни и години са отдавали всички свои сили и целия си живот за своите братя по вяра и род, записвайки завинаги имената си в пантеона на историческата слава. Ярко място в този пантеон народът ни е отредил на благоверния и Христолюбив свой цар и самодържец Самуил. На владетеля, който в един от най-трудните периоди в хилядолетната българска история самовластно държеше скиптъра, който бе приел от Покръстителя св. Борис-Михаил, от великия цар Симеон и от светия благоверен цар Петър. И който с много доблест и достойнство, в продължение на десетилетия успяваше да съхранява изградената от тях нова християнска Българска държава", добави патриарх Неофит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай