Патриарх Неофит благослови "Стандарт"

Патриарх Неофит, Славка Бозукова и митрополити

Патриарх Неофит благослови "Стандарт" | StandartNews.com

Синодът и вестникът с мисия за популяризиране на Православието

Патриарх Неофит благослови вестник "Стандарт"! Това стана на среща в приемната зала на Синодалната палата между Негово светейшество, архиереи от Светия синод и главния редактор на националния всекидневник Славка Бозукова.

Специална рубрика, посветена на Православието в България, стартира във в. "Стандарт" на 1 юли. Всяка седмица в най-тиражния брой на вестника - петъчния, читателите ще намират материали за различни събития от живота и делото на всички епархии у нас и в чужбина. Ще се публикуват интервюта, становища, послания, интересни факти за храмове, манастири, светини, както и материали, свързани с православната духовност и живота на християните по света. Целта на съвместната рубрика е популяризирането на традиционното вероизповедание у нас и Българската православна църква, която в продължение на векове е пазила ценностите и националното самосъзнание на българина.

На срещата г-жа Бозукова припомни, че вестник "Стандарт" винаги е отделял подобаващо внимание на проблемите на Православието, стремейки се да ги отразява обективно. "Стандарт" бе първият всeкидневник, който още през 2000 г. подари на читателите си джобен православен календар за Рождество Христово, което през годините се превърна в традиция. Вестникът и църквата бяха заедно по време на кампанията "Не сте сами", довела до освобождението на медицинските ни сестри от либийския затвор. Три пъти в. "Стандарт" и Светият синод организираха всенародни поклонения пред трите чудотворни икони на Богородица от Рилския, Бачковския и Троянския манастир. По инициатива на "Стандарт" и с благословията на Светия синод мощите на Св. Йоан Кръстител бяха изложени за една седмица в катедралния храм "Св. Александър Невски", пред тях се поклони дори Владимир Путин.

За шеста поредна година най-знаковите за православните българи манастири, църкви, икони и реликви участват в националната кампания на "Стандарт" "Чудесата на България", като "Стандарт" отделя специално внимание за тяхното популяризиране.

"Днес повече от всякога имаме нужда от позитивния заряд на вярата, от това да се опрем на изконните християнски ценности, да възпитаваме децата си в милосърдие и съпричастност", каза г-жа Бозукова. Митрополитите пък с радост посрещнаха възможността да популяризират чрез вестника празници, свързани с посрещането на чудотворни мощи и икони, благотворителни мероприятия и културно-просветни инициативи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай