Паси призова Сърбия да се реформира "по правилния начин"

Паси призова Сърбия да се реформира "по правилния начин" | StandartNews.com

София. Очаквам Сърбия да се реформира "по правилния начин" относно правата на българското малцинство, да бъде приета "светкавично" в ЕС. Това заяви бившият министър на външните работи Соломон Паси пред БГНЕС.

По времето, когато преговаряхме за членство в Евросъюза, ние изработихме една стратегия, едно виждаме, затова какво трябва да бъде отношението към нашите съседите, които кандидатстват в структурите, в които и ние кандидатствахме: в Европейският съюз и НАТО, поясни Паси.

Тогава стигнахме до един извод, който и до днес е непроменен, и той е, че ние по принцип подкрепяме нашите съседи във всичките структури, в които ние сме членове, но разбира се, след като бъдат изпълнени всички необходими критерии, включително и критериите на добросъседство. Това се отнася и за Сърбия, и за Македония, и за Турция. Тоест, ако трябва с една дума да кажа какво очакваме да се случи със съседите, очакваме те да се реформират по правилния начин, че да бъдат приети светкавично в Европейския съюз, а, разбира се, и в НАТО, изтъкна той.

Относно украинската криза дали военнослужещи на НАТО вече се намират на летището в Донецк, каквито съобщения се появиха в мрежата, бившият първи дипломат на страната отвърна: "Не ми е известно НАТО да е взимало решение да се ангажира военно с този конфликт. Ако това е решение, то щеше да бъде добре известно. Това, което чувам, по-скоро бих оценил за спекулация", каза още Соломон Паси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай