Парите в НОИ не стигат за пенсиите

Парите в НОИ не стигат за пенсиите | StandartNews.com

София. Изплащането на пенсиите е голям проблем за осигурителната система, се посочва в анализ на Националния осигурителен институт (НОИ) за държавното обществено осигуряване за 2012 г.

Неблагоприятната демографска и социално-икономическа ситуация свежда до критично ниво способността на системата да покрива със собствени приходи поетите ангажименти към бенефициентите на държавното обществено осигуряване, съобщава investor.bg. Застрашена е не само дълготрайната финансова стабилност, но и възможността за финансиране на сегашните сравнително ниски пенсии, сочи анализът.

Причините са неблагоприятната демографска и социално-икономическа ситуация в страната, характеризираща се с намаляване броя на населението, относителното намаляване на работната сила и увеличаване дела на пенсионерите, ниско ниво на качествена заетост и висока безработица, недостатъчна събираемост на осигурителните приходи при значителна скрита икономика.

"При тези условия не само дълготрайната финансова стабилност е застрашена, но и възможността фонд "Пенсии" на ДОО да финансира дори сегашните сравнително ниски нива на адекватност на пенсиите за преобладаващата част от пенсионерите", се казва в анализа. Споиред НОИ има необходимост от политики и мерки за постигането на финансова стабилизация и устойчивост на системата не само краткосрочно, но и в дългосрочен хоризонт.

Средният месечен размер на пенсията на пенсионер за 2012 г. е 271,21 лв. Средната възраст на пенсионерите с новоотпуснати лични пенсии през миналата година е 56,2 години. Мъжете средно са се пенсионирали на 56,5 години, а жените – на 55,8.

Запазва се тенденцията средният основен месечен размер на пенсията при мъжете (349,27лв.) да е значително по-голям от този на жените (202,33 лв.). Причините са, че в размера на пенсиите се отразяват по-ниските трудови и осигурителни доходи на жените, по-ниските индивидуални коефициенти, както и по-ниският среден осигурителен стаж на жените.

Мъжете имат по-висок осигурителен доход от жените, защото работят предимно в по-тежки условия при първа и при втора категория труд или в икономически дейности с по-високо заплащане на труда, по-често заемат ръководни длъжности в стопанския сектор или в институциите и органите за управление на държавата, получават по-високо заплащане в сравнение с жените, не отсъстват от работа поради грижи за членове на семейството, стереотипно считано за задължение на жените.

Същевременно се запазва тенденцията продължителността на получаване на пенсия при жените да е по-голяма от тази при мъжете. Жените получават пенсия 23,7 години, а мъжете 18,0 години, или с 5,7 години по-кратко. През 2012 г. средната продължителност на получаване на една пенсия е 20,8 години.

В сравнение с 2011 г., общият брой на пенсионерите за 2012 г. бележи намаляване. Към 31 декември 2012 г. те наброяват 2 208 446, което е с 0,8%, или с 18 619 по-малко спрямо броя им през 2011 г.

При получаващите лични пенсии военнослужещи, офицери, сержанти и др. по специален режим на пенсиониране се наблюдава ръст с 0,5%. Към 31 декември 2012 г. техният брой е 89 155, или с 448 повече от предходната година. Средната пенсия на работещите в силовите ведомства е 467.61 лева.

Отново се констатира увеличение на общия брой на пенсионерите с лични пенсии за инвалидност поради общо заболяване в сравнение с 2011 г. като ръстът е с 1,5%.

Средният размер на паричното обезщетение за безработица през 2012 г. е 257,35 лв. Най-много са безработните с осигурителен стаж до 3 години - 30 114 или 25,6%. Това показва, че липсата на професионален опит се оказва сериозна трудност при намирането на работа и в същото време увеличава риска от оставане без работа.

Другата рискова група са хората с много стаж, които трудно се преквалифицират и трудно намират нова работа. Регистрираните безработни с право на обезщетение със стаж над 25 години са 25 037 или 21,3 %.

По данни на Агенцията по заетостта средногодишният брой на регистрираните безработни лица
се е увеличил в сравнение с предходната година и през 2012 г. те са 364 536. Ръстът е с 9,6%. По-висок дял на безработните жени спрямо безработните мъже отново е факт.

Средното обезщетение за бременност и раждане е 388,12 лв. и се е понижило с 2,45 лв. спрямо предходната година.

Средното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване, гледане на болен член от семейството, карантина, нетрудови злополуки и др. за миналата година. е 144,64 лв.

Смъртните трудови злополуки са 96, а довелите до инвалидност – 40. Загубените календарни дни от трудови злополуки са общо 199 886.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай