Паралелни дебати за бюджета пред и в парламента

Протестът „На кафе" днес е „На плаж"

Паралелни дебати за бюджета пред и в парламента | StandartNews.com

София. Депутатите обсъждат на второ четене промените в закона за държавния бюджет, внесени от правителството на Пламен Орешарски. Паралелно с дебатите в пленарна зала пред Народното събрание се провежда поредната демонстрация срещу кабинета и срещу самата актуализация. Заедно с протестиращите пред сградата на парламента Реформаторския блок организира алтернативна дискусия за бюджета.

Миналия понеделник правителството одобри актуализацията на бюджета, внесе я в парламента и в рамките на седмица депутатите я гласуваха на първо четене и още на две в комисиите, така че в сряда да може да бъде одобрена окончателно. Идеята е това да стане преди ваканцията на народните представители, която беше отложена с няколко дни за 5 август.

Спорен проект

Съществува обаче възможност и тези планове да не се осъществят, тъй като президентът Росен Плевнелиев съобщи, че е „склонен" да наложи вето на закона, след като чуе дебатите по него. Това би върнало проекта за ново прегласуване от депутатите.

Проектът, който предвижда увеличаване на дефицита, повече разходи и емитиране на нов дълг от 1 млрд. лева среща неодобрението както на парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ, така и на извънпарламентарни десни партии. Срещу него са и протестиращите, които преди седмица включително блокираха депутати и министри в Народното събрание. При опита за евакуацията им тогава се стигна до сблъсъци.

„На плаж" и „На кафе"

Поредният сутрешен протест „На кафе" в 48-я ден от началото на демонстрациите ще е под мотото Плажна революция. Хората се събират пред парламента, а призива е да си носят плажни кърпи и бански, заради плановете на депутатите да излязат във ваканция, въпреки обстановката в страната.

За разлика от други дни, в които сутрешната акция приключва за около два часа, в сряда се очаква да продължи и през деня, докато трае дискусията в парламента.

Алтернативно обсъждане

Междувременно т.нар. Реформаторски блок, в който влизат четири извънпарламентарни десни партии започна алтернативно обсъждане на актуализацията на бюджета пред Народното събрание. Представителите на Зелените, Демократи за силна България, България на гражданите и Синьо единство поканиха и управляващите да се включат, но никой от депутатите не откликна. Председателят на ДСБ Радан Кънев откри дебатите с думите, че при противопоставянето си на тази актуализация опозицията е пропуснала да спомене най-важното, а именно връзките между мафията и властта

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай