Панаирът на книгата започна с послание от президента

Панаирът на книгата започна с послание от президента | StandartNews.com

София. В НДК започна Международния панаир на книгата. Той беше открит от президента Росен Плевнелиев, който отправи послание за ролята на книгите, словото и образованието.

По думите му образованието и културата са пътят към прогреса на всяка нация, затова не трябва да се подминават негативните тенденции в международни изследвания, показващи ниското ниво на грамотност сред подрастващитие у нас.

„Словото е спасявало българския народ неведнъж. Българската книга е оцелявала през вековете, тя е давала път на надеждата за нашите прадеди. Всички знаем, че образованието и културата са именно онези фактори, които носят прогреса и благоденствието на всяко общество. Ето защо не бива да си затваряме очите от резултатите на българските деца в международни изследвания, измерващи тяхната грамотност", каза Плевнелиев, цитиран от Дарик радио.

"Стандарт" също ще бъде представен със свой щанд, където можете да откриете книгата "Чудесата на България", бестселърите на Димитър Недков и Румен Ралчев. Той се намира на полуетаж "Запад".

Новият директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош съобщи, че до края на годината към емблематичната сграда ще бъде открит и Национален център на книгата.

„Това ще е място, където ще се срещат българските поети и писатели и драматурзи. Надявам се да превърнем този Национален център за книгата в дом на българското перо", обясни Боршош.

В тазгодишния панаир участие ще вземат близо 200 изложители. От тях 7 са чуждестранните изложители - от Румъния, Унгария, Иран, Испания, Сърбия и два руски щанда.

Изложението ще продължи до 14 декември включително.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай