Паметникът на "Позитано" 20 бе боядисан, има арести

Паметникът на "Позитано" 20 бе боядисан, има арести | StandartNews.com

С арести на протестиращи заради оцветени в розово паметници на партизани започна вчера денят на полицаите от Трето РПУ в София. Белезници щракнаха на ръцете на Асен Генов от "Протестна мрежа" и още петима - трима мъже и две жени. Всички бяха арестувани, докато рисували със спрей паметника пред централата на БСП на "Позитано" 20. Фигурите са с розови глави, а в основата пише "БКП - Позор - Кой?". Сред арестуваните бяха и активистите от ДСБ Живко Занков, Марта Георгиева, Давид Станчев, Никола Спотинов, както и Цветелина Сърбинска, която е от протестиращите студенти. Шестимата арестувани бяха задържани за 24 часа в Трето РПУ в София.

По-късно обаче четирима от тях бяха освободени.

Въпреки ареста си Генов успя бързо да съобщи за положението си в социалната мрежа Фейсбук. "Задържаха ни в Трето РПУ", написа блогърът в личния си профил. И предизвика различни реакции. "При всички положения това е вандалски акт, който е недопустим", заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев. "Тези хора са обвинени, че са "посегнали" на "паметник" в чест на една престъпна организация", контрираха от ДСБ. От партията цитираха Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, където в чл. 3, ал. 2 се казва, че БКП е била престъпна организация. "Шегата или оскверняването на скулптурната композиция е тъжен факт. Не смятам, че трябва да бъде арестуван Асен Генов, но ние като общество не трябва да позволяваме това да се случва", заяви медийният секретар и депутат от БСП Антон Кутев.
"Любомир Далчев е автор на скулптурата пред "Позитано". Той е брат на Атанас Далчев и човек с трайна диря в българското изкуство. Дано някой не реши да протестира и пред някоя картина на Златю Бояджиев със спрей!", написа по-рано през деня във Фейсбук Кутев. На въпрос, ако това е форма на протест, оправдава ли постъпката, соцдепутатът коментира: "Имаше навремето един човек, който, за да протестира, наряза Мона Лиза". Кутев уточни, че не прави сравнение с двата акта, но допълни, че оскверняването на паметници не може да бъде форма на протест.

По случая се води досъдебно производство за хулиганство. Законът предвижда лишаване от свобода до две години или пробация, както и обществено порицание.

Снощи стана ясно, че от ДСБ са наели адвокат на арестуваните. Асен Генов ще бъде защитаван от Николай Беров, който брани правата и на Петър Стоянов - Пешо Сумиста, по делото "Килърите". Според Беров клиентът му Асен Генов е с много добро самочувствие и не е притеснен. Живко Занков, Марта Георгиева, Давид Станчев и Никола Спотинов бяха освободени към 14 часа вчера. В ареста останаха блогърът Асен Генов и Цветелина Сърбинска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай