Палми срещу череши на изборите

Палми срещу череши на изборите   | StandartNews.com

Цветница е празник, който ни изпълва с оптимизъм и добро настроение. Най-големи късметлии през този ден са именниците, защото близките им ги затрупват с цветя. Много от кандидат-депутатите също са фенове на красивите растения. Сред тях е ГЕРБерката Цвета Караянчева. Тя е влюбена в розите и признава, че никога не остава без цветя у дома. Няма градина, но има мечта - някой ден да си направи пролетен килим в двора от лалета, зюмбюли и нарциси. Дъщерята на Цвета се казва Калина, свекърва й също. И на Цветница фамилията празнува имената на дамите. Съпругът на Караянчева - Илия, има своя традиция за красивия празник. Винаги поднася на половинката си огромен букет от лалета, люляк, нарциси.

Тази година навръх Цветница именницата Цвета е решила да организира празник в квартал Веселчане в града. Не толкова за агитация, а да се съберем след черква и да се порадваме на пролетта, казва Караянчева, която води листата на ГЕРБ в Кърджали. Русенската кандидат-депутатка за втори мандат от ГЕРБ Светлана Ангелова е заклет любител на цветята. Докато все още е работила в социалната служба в крайдунавския град, кабинетът е бил превърнат в джунгла от многото китки, които отглеждала в него. Различни видове фикуси и палми били израснали като истински дървета сред бюрата. И до ден днешен бившите й колеги се грижат за тях. След като станала депутат, тя прибрала само няколко малки саксийки в жилището си в София.

Светлана всъщност гледа стайни цветя в два апартамента - в столицата и в Русе. Казва, че освен настроение грижата за растенията й носи голямо спокойствие и релакс. Има специални цветарници, на които е наредила десетки саксийки, повечето подарени по различни случаи. Последното цвете, което е получила тези дни при обиколките си из Русенски регион, са миниатюрни декоративни герберчета. Сега им търси специална саксийка, за да ги пресади. Преди време пък й дарили оксалис - вид декоративна цъфтяща детелина, наречена още цвете на щастието. "Развъждах го и го подарявах на близки и познати, като пожелание за щастие", разказва Ангелова. Обича всички цветя, но най-любими са й цъфтящите, защото създават голямо настроение. И обяснява, че има прекрасна китайска роза, която е станала като дърво и цъфти всяка година.

Последният месец обаче, откакто е почнала предизборната кампания и прекарва по-голямата част от времето си в Русе, се ядосва, че цветята й в София линеят. "Съпругът ми не се сеща да ги полива редовно и ги е развалил", казва Светлана. Но пък хвали сина си, който се грижи за китките в Русе, когато майка му я няма.

Любовта си към цветята Ангелова си обяснява с родната къща в Горна Оряховица, където живее майка й. Незабравим спомен от детството са грижите за цветните лехи, които пъстреят от ранна пролет до късна есен. Първо се показваха кокичетата и зюмбюлите, после нарцисите и лалета, след това идваха розите и накрая почти до зимата цъфтяха хризантемите, спомня си Светлана.

Навръх Цветница двама от водачите на червени листи - Явор Гечев (в Добрич) и Явор Куюмджиев (в Търговище), са именници. Адашите имат любопитни истории около имената си. Гечев споделя, че е кръстен на селото на дядо си - Яврово. Съседи по къщи били с Николай Хайтов. Много ярки спомени имам с него, добавя още шефът на Младежкото обединение на БСП. И припомня история, според която село Яврово всъщност е било наречено на богинята на зората - Аврора. Куюмджиев пък признава, че има името си от известната песен на Паша Христова - Яворова пролет. Навремето мелодията станала хит точно когато майка му била в болницата. И сама решила, че трябва да носи името Явор.

Фронтмените на червената кампания в Добрич и в Търговище ще посрещнат Цветница при избирателите си. Куюмджиев вече е организирал няколко акции по залесяване в местните паркове. Но сваля шапка на адаша си Гечев по линия на земеделието. Защото комсомолец номер 1 има декари с черешови градини, праскови и дори капризно лозе. Сам си сади и зелето, и картофите. И дори кара трактор. "Растенията са като хората - грижиш ли се добре за тях, ще ти дадат добри плодове", обяснява философията си Гечев. Вече е дал важно обещание на добричлии. Да работи за разкриването на филиал в града на пловдивския аграрен университет. Защото Добрич заслужавал висше земеделско училище.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай