Пак ни качват на стари таксита

Пак ни качват на стари таксита | StandartNews.com

Возят ни на 15-годишни автомобили, затягат техническите прегледи

София. Възрастта на такситата отново може да се увеличи. Предложението е на бившия транспортен министър, а сега депутат от Коалиция за България Петър Мутафчиев. Именно той бе един от основните радетели преди години за въвеждането на ограничението от 10 години максимална възраст за такситата. Причината - за да се обнови автомобилният парк.

Сега депутатът предлага тя да бъде вдигната на 15 години. Проектопромените вече са внесени в деловодството на парламента и ще бъдат разгледани съвсем скоро - най-вероятно преди изборите. "С направените от нас предложения изпълняваме поетите пред избирателите ни ангажименти", заяви Мутафчиев. Промените предвиждат още увеличаването на максималната възраст, на която автомобили втора ръка могат да бъдат регистрирани като таксита. Тя скача от 5 на 8 години.

Депутатът обясни обаче, че ще бъдат предложени и изменения в закона, които ще затегнат контрола върху техническата годност на автомобилите. "Такситата ще бъдат пускани в експлоатация, ако притежават сертификат за годност. Той ще се издава от фирмите, които извършват технически преглед. Сертификатът ще доказва стопроцентовата изправност след преглед", твърди Мутафчиев. По думите му няма значение на колко години е автомобилът, важно е да дава гаранции за сигурност.

Третата промяна засяга цените на таксиметровите услуги. "Както има горна граница, така трябва да има и долна такава", обясни Мутафчиев. По думите му това ще бъде задължение на общините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай