Падна тайната. В кои храни има най-много желязо

Ето ги и тях

Падна тайната. В кои храни има най-много желязо | StandartNews.com

През зимния период е нужно да се поддържат нормални нива на желязо в кръвта. По тази причина е нужно да бъдат консумирани определен вид храни, съобщава The Health Site. Списъкът с тях включва портокал, нар, ябълка, цвекло, броколи и спанак.

Желязото спомага за разпределянето на кислород в тялото и подобрява състоянието на кожата и косата. Недостигът му е често срещан проблем, особено при жените и младите хора. Дефицитът на този минерал провокира слабост, мигрена, задух, световъртеж и загуба на апетит.

Най-добрите зимни храни за вдигане на желязото

Портокалите увеличават съдържанието на желязо в организма. Помагат за отслабване, правят кожата здрава и подобряват имунитета.

Те са богат източник на витамин С, който е мощен антиоксидант и играе важна роля в поддържането на имунната система. Редовната консумация на портокали помага за укрепване на имунната система и предотвратява развитието на настинки и грип.

Портокалите съдържат въглехидрати и естествени захари, които осигуряват на тялото необходимата енергия. Яденето им сутрин ще ви помогне да се чувствате енергични и будни през целия ден. Те са богати на антиоксиданти като флавоноиди, които помагат за намаляване нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и укрепват сърдечно-съдовата система. Редовната консумация на портокали може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания и инсулти.

Портокалите са богати на разтворими и неразтворими фибри, които помагат за поддържане на нормално храносмилане и облекчават запека. Консумацията им помага за подобряване на чревната функция и поддържа здрава микрофлора в стомашно-чревния тракт.

Витамин С, съдържащ се в портокалите, е важен компонент, необходим за образуването на колаген. Колагенът е отговорен за здравето и еластичността на кожата.

Ябълка - този плод помага за поддържане на тялото в добра форма и участва в образуването на червени кръвни клетки, които пренасят кислород в тялото.

Нар - счита се за един от най-добрите плодове за поддържане нивата на хемоглобина в организма. Освен това е отличен източник на желязо, хранителни вещества, протеини, въглехидрати и фибри.

Спанакът и цвеклото също са полезни за регулиране на нивата на желязо. Например спанакът съдържа минерали и витамини, които подпомагат поддържането на имунитета и дори могат да предпазят от анемия. Цвеклото е източник на енергия, съдържащ желязо, калций и други хранителни вещества.

Броколите от своя страна са богати на витамини В и С, фолиева киселина, цинк и магнезий – това намалява нивата на кръвната захар и предпазва от стрес. Друг продукт е зелето. В допълнение към предотвратяването на недостиг на желязо, този зеленчук помага за отслабване и подобряване на състоянието на кожата, а също така помага за премахване на токсините от тялото.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай