Падна тайната кои са суперхраните, полезни за мозъка

Ето ги и хранителните вещества, които са ви нужни

Падна тайната кои са суперхраните, полезни за мозъка | StandartNews.com

Храненето е от изключително важно значение за правилното функциониране на организма, като за цялостното здраве храната за мозъка е важен аспект, който често хората пренебрегват, било то от незнание или от липса на достатъчна мотивация. Мозъкът е епицентърът на нашите когнитивни функции, емоции и жизненост и затова трябва да му обръщаме специално внимание и да се грижим за неговото здраве.

Поддържането на оптимално здраве на мозъка включва балансирана и богата на хранителни вещества диета. Препоръчително е в менюто да има източници на омега-3 мастни киселини като ленено семе, орехи, семена от чия и мазна риба, плодове и зеленчуци богати на антиоксиданти като ярко оцветени зеленчуци, тъмнозелени листни зеленчуци и горски плодове. Също така е добре да си наблени на консумацията на пълнозърнести продукти като овес, кафяв ориз и киноа и такива, които съдържат постни протеини - бобови растения, пилешко, тофу и яйца.

Кои са суперхраните за подобряване на здравето и функциите на мозъка според диетолозите:

Куркума - тази подправка има противовъзпалителни антиоксидантни свойства и може да премине през кръвно-мозъчната бариера, като по този начин помага за предотвратяване на невродегенеративни заболявания.

Броколи - той зеленчук е с високо съдържание на антиоксиданти и витамин К, който подпомага здравословната функция на мозъка.

Спанак - спанакът също има благоприятен ефект върху функциите на мозъка, Той е богат на фолиеви киселина, а тя е важна за нормалното развитие на нервната система и може да помогне за предотвратяване на ниските нива на хомоцистеин, който се свързва с риск от развитие на различни неврологични заболявания.

Мазна риба - консумацията на мазни риби поддържа структурата и функциите на мозъка и повишава когнитивните способности.

Тъмен шоколад - той е богат на флавоноиди, които подобряват кръвоснабдяването на мозъка и имат положителен ефект върху паметта.

Бобови храни - те са богати на фибри въглехидрати с нисък гликемичен индекс, което осигурява много добра енергия за мозъка. 

Яйца - яйцата са богати на холин - това е важен нутриент за развитието на мозъка и поддържането на когнитивните функции в норма.

Важно е да се подчертае, че няма чудодейни храни, които магически ще подобрят когнитивните и способности, но определено разнообразното и балансирано хранене е ключът към поддържане на оптимално функциониране на мозъка.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай