Падна тайната как да възпитаме детето си да учи

Три прости правила

Падна тайната как да възпитаме детето си да учи | StandartNews.com

Родителите често очакват високи оценки и добри резултати от учениците, но си струва да се помни, че дългият и сложен процес на придобиване на знания е отговорност не само на детето, но и на самите родители и изисква тяхното пряко участие. Ето какво да направите, за да помогнете на детето си да обича да учи, да се справя добре и да се наслаждава на учебния процес.

Помощ при трудни задачи

Ученик на всяка възраст трябва да почувства подкрепата на родителите си и да знае, че определено ще му бъде помогнато, ако не може да се справи с нещо. В трудна ситуация е важно да бъдете търпеливи и да не крещите на детето или да ругаете. Да, някои неща ни изглеждат очевидни, но си струва да си припомним, че за едно дете това е нов материал, с който току-що се учи да работи.

Когато говорим за неуспехи или лоши оценки, компетентната критика е много важна. Няма нужда да се карате за оценки, необходимо е да анализирате и обсъдите как те могат да бъдат коригирани, какво трябва да се направи за това. В същото време е важно да избягвате ценностни преценки като: „Беше зле подготвен!“, „Не завърши обучението си!“, „Разочарова ме“ и т.н. По-добре е да замените такива фрази с „Нека помислим защо е възникнала грешката“, „Нека да разберем и анализираме защо не работи“, „Как можем да коригираме ситуацията“. Тези твърдения ще помогнат на ученика да разбере, първо, че може да разчита на помощта и подкрепата на близките си, и второ, че всяка грешка може да бъде коригирана и няма нужда да се страхува да ги прави.

Ако постоянно се карате на дете, тогава стресът ще се натрупа в него, което означава, че желанието за учене ще изчезне, защото стресът пречи на децата да вярват в себе си и влияе негативно на мотивацията. Следвайте едно просто правило: без стрес - без нежелание за учене.

Помогнете да формулирате учебни цели

Необходимо е да се помогне на детето да развие положително отношение към ученето, както и разбиране за необходимостта и важността на придобитите знания.

Помогнете на детето си да формулира цели: Когато един ученик има цел, той или тя ще разбере по-добре защо се нуждае от образование и защо трябва да прекарва толкова много време в учене. Дори малък ученик има представа за професии, той мечтае за бъдещето си, може би вече има представа какво би искал да стане, така че е важно да говорите с детето за необходимостта и стойността на знанията, които получава. Когато детето ви порасне, е особено важно да обсъдите с него неговите цели и колко важно е образованието за постигането им. 

Мотивирайте детето си Важно е да създадете правилната мотивация за учене у детето си. Мотивацията може да бъде вътрешна и външна, вътрешната мотивация идва с интерес и разбиране на по-нататъшни цели, а външната мотивация е много зависима от похвалата и насърчението на възрастните: важно е ученикът да чувства, че се справя добре, той се справя добре ( дори и не веднага).

За малък ученик преобладава външната мотивация, ученикът гледа на учителя като на идеал, той иска да докаже на своя учител и родители, че може да направи всичко, може да се справи с всичко. Ако в началния етап на учене детето не получава достатъчно похвала или ако родителите само отбелязват грешките му и се карат за тях, детето може да загуби вяра в себе си и в същото време мотивацията да учи. Важно е да се обясни на ученика, че всеки може да греши, че всяка грешка може да бъде анализирана и коригирана, като по този начин се създава баланс между грешките на детето и неговите успехи.

По-късно, в юношеството, външната мотивация е частично заменена от вътрешна мотивация; именно на този етап е важно да се помогне на детето да формулира цели и да покаже възможни по-нататъшни пътища за развитие. В същото време с напредване на възрастта нуждата от похвала не изчезва, тя също остава външна мотивация и засилва вътрешната.

Заслужава да се отбележи, че мотивацията може да бъде и отрицателна. Например, ако използвате пари или обещание за закупуване на нова джаджа като мотивация, тогава детето ще се стреми да получи награда по всякакъв начин - често най-простият и не винаги с най-високо качество (измама, книги с решения, търсене на отговори в интернет), защото целта става нова джаджа, а не полезни знания и умения. Но ако внушите на детето си любов към ученето, постоянно говорите за цели и ги възнаграждавате и разбирате защо е необходимо, тогава мотивацията става положителна и желанието на детето да учи само ще се засили.

Заслужава да се отбележи, че мотивацията може да бъде и отрицателна. Например, ако използвате пари или обещание за закупуване на нова джаджа като мотивация, тогава детето ще се стреми да получи награда по всякакъв начин - често най-простият и не винаги с най-високо качество (измама, книги с решения, търсене на отговори в интернет), защото целта става нова джаджа, а не полезни знания и умения. Но ако внушите на детето си любов към ученето, постоянно говорите за цели и ги възнаграждавате и разбирате защо е необходимо, тогава мотивацията става положителна и желанието на детето да учи само ще се засили.

Насърчавайте хобитата

За човек на всяка възраст е важно да има любимо занимание/хоби, тоест занимание, което ще носи удоволствие. Наблюдавайте детето си и ако забележите, че има желание да се занимава с някакъв вид спорт или творческа дейност, подкрепете го: запишете детето си в секцията, насърчавайте развитието му в областта, която го интересува.

Разбира се, понякога се случва децата бързо да се разочароват от някое хоби или да им стане безинтересно, може да искат да се занимават и с нещо друго. Това е абсолютно нормално, защото детето опознава света, търсейки нещо, което наистина ще му хареса. Основното е да не оставяте детето само на този етап и да му помогнете да намери нещо, което ще го завладее. Няма нужда да настоявате за заниманието, което избирате, дайте възможност на детето си да избере това, което му е близко. Само в този случай той ще може да постигне високи резултати и да се наслаждава на обучението си.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/curious/kak-da-vyzpitate-u-deteto-si-lubov-kym-ucheneto-9-prosti-pravila-za-roditeli-news_2134472.html © Actualno.com
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай