Отварят Дунав мост за ТИР-ове в събота

Превозвачите искат да минават по график, за да не търпят загуби

Отварят Дунав мост за ТИР-ове в събота  | StandartNews.com

Русе.Още в събота тежкотоварните автомобили над 10 тона ще могат да пътуват между Румъния и България по Дунав мост.


Това увериха от Агенция "Пътна инфраструктура". Към момента, макар и при движение само в едното платно, без проблем преминават единствено леки коли, микробуси и автобусите за Румъния, Русия, Молдова и Украйна. Причината големите ТИР-ове да бъдат отбивани е зейналата дупка в едното платно на съоръжението в нощта срещу неделя.

Експертна комисия от София огледа в понеделник разрушенията. Оказа се, че отворът от метър на 50 см е в бетоновата част на съоръжението. Ремонтът може да се извърши до 3-4 седмици, сочат предварителните разчети. За да започне работата обаче, са необходими благоприятни климатични условия, отчетоха специалистите. Първоначалните дейности няма да налагат цялостно спиране на движението, коментира Георги Златев от АПИ. За да се закърпи съоръжението, обаче трябва да се ремонтират бетонните панели. Това обаче се случва само при благоприятно време. За да има такова, трябва през дълъг период температурите да се запазят постоянни, обясниха специалисти. До събота ТИР-овете ще бъдат пренасочвани към останалите ГКПП-та. Очаква се ремонтът на съоръжението да приключи в края на май.

Тази сутрин сутринта до 4-километрова колона от тежкотоварни камиони се изви от българската страна на моста. Част от шофьорите се насочваха към ферибота Свищов - Зимнич, който е алтернатива на Дунав мост. Управителят на фериботния комплекс Никола Попов пък заяви, че ако ремонтът на Дунав мост се проточи, ще бъде пусната трета платформа за превоз на пътници и товари.

Председателят на Асоциацията за международни превози и пътищата Георги Петров пък предложи товарните автомобили да бъдат пропускани през Дунав мост по график, за да не търпят превозвачите загуби. Според него е добре държавата да помисли и за предсрочно пускане на Дунав мост 2.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай