Отслужиха панихида в памет на българските военнослужещи

Отслужиха панихида в памет на българските военнослужещи | StandartNews.com

София. Панихида в памет на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време беше отслужена на Архангелова задушница днес, 1 ноември, във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На нея присъстваха президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Велизар Шаламанов, заместник-председателят на 43-то Народното събрание Димитър Главчев и заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов.

Заупокойната молитва отслужи Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий, викарий на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Загиналите български войни са останали с героизма и саможертвата си завинаги живи в народната историческа памет, каза той и отбеляза, че за тяхното величие и подвиг са приложими Христовите слова, че никой няма любов по-голяма от тая да положи душата си за своите приятели. Дълг християнски, православен, народен и патриотичен е молитвено да се почете тяхната памет.

Признателност към саможертвата на българските воини изразиха и бившите министри на отбраната Аню Ангелов, Ангел Найденов и Бойко Ноев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, ръководители на административни структури и служители в Министерството на отбраната, офицери от Щаба на отбраната и видовете въоръжени сили, представители на военнопатриотичните съюзи, военни аташета, акредитирани в нашата страна.

Бяха поднесени венци и цветя пред Военния мавзолей – костница и пред паметните плочи с имената на българските военнослужещи, загинали при изпълнение на служебния си дълг в операцията на ООН по поддържане на мира в Камбоджа (UNTAC) и в мисията на Международните сили по възстановяване и стабилизиране на Ирак.

В ритуала участваха военнослужещи от Националната гвардейска част.

На Архангелова (мъжка) задушница панихида в памет на загиналите български воини се проведе и в градовете Карлово, Плевен, Асеновград, Варна и Бургас. Военнослужещите от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили поднесоха венци и цветя в знак на признателност към подвига на героите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай