Петък,

Отслабваме с шоколад? Ето как!

От: Агенция Стандарт -
1499
Отслабваме с шоколад? Ето как!
A
A
A

Проучване, проведено в „Brigham and Women’s Hospital” в Бостън, установи, че консумацията на млечен шоколад на закуска може да помогне на тялото ни да изгаря мазнините по-бързо.

За проучването изследователите дават 100 грама шоколад на 19 жени в менопауза в продължение на две седмици сутрин в рамките на един час след събуждане и след това отново вечер, един час преди лягане.

Резултатите показват, че шоколадът не е довел до промяна в телесното тегло на респондентите, а дори е помогнал за отслабване. Според тях, консумацията на шоколад сутрин може да помогне за изгарянето на мазнини, както и за понижаване на нивата на кръвната захар. Обяснението вероятно се крие в някои от веществата, присъстващи в какаото, от което е направен шоколадът. Това са флавоноиди, които увеличават окисляването на мазнините.

Трябва да се добави, че консумацията на шоколад на закуска е помогнала за регулиране на съня на респондентите и за ускорение на метаболизма. По време на проучването храните, които са яли, различни от шоколад, по никакъв начин не са били ограничени. Сутрешната/вечерната доза шоколад има положителни ефекти върху глада и апетита, по-ниския прием на захар през деня, състава и функционирането на бактериалната чревна флора и съня.

Авторите на изследването заключават, че е важно не само какво ядем, но и кога го ядем, защото времето на консумация може да повлияе на психологическите механизми, свързани с управлението на теглото.

Респондентите не са наддавали на тегло, въпреки че са увеличили дневния си прием на калории, по-малко гладни са били и жадуващи за по-малко сладкиши през деня. Доказано е също, че кортизолът, хормон на стреса, е по-нисък при консумация на шоколад сутрин, отколкото вечер.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com