Отпускаме леко колана

Отпускаме леко колана | StandartNews.com

На българите им омръзна да свиват разходите си и леко отпускат колана. През юни оборотът в търговията на дребно нараства с 0,6% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от НСИ.

Увеличението е минимално, но по-важното е, че за трети пореден месец има ръст в оборотите на дребно. И то при положение, че преди това имаше седем поредни месеца на спад в продажбите на годишна база. Лошото е, че желанието на хората да харчат повече намалява във времето. И от ръст в оборота с 3,1% през април и с 1,5% през май увеличението се стопява до 0,6% за месец юни. Затова е много важно дали през следващия месец ще продължи тенденцията за ръст в продажбите или отново ще се премине към спад.

През юни най-много се увеличават продажбите на дребно с разнообразни стоки - с 12,1% спрямо същия месец на миналата година, както и на дрехи и обувки - с 12%. Търговията с горива за автомобилите нараства с 9,6%, а продажбите на храни, алкохол и цигари се увеличават с 0,3%. Сериозен обаче е спадът в продажбите на битова техника и мебели - с 9,9%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай