Откривателят на грешки

Откривателят на грешки | StandartNews.com

Стреля безпогрешно със своя CZ, с който не се разделя

Проф. Атанас Тасев има 18 патента, на 70 г. не мисли за пенсия

Кибернетик. Специалист по енергетика, застраховане, банково дело, биотехнологии.

Изобретател, автор на 18 патента, някои от които се прилагат до днес във военното дело. Експерт - вещо лице, спечелил всичките 38 дела във Върховния административен съд, заведени срещу най-големите енергийни монополи у нас. Спортист първи разряд по плуване и бокс. Стрелец, който от 25 метра нанизва с пистолет 47 от 50 куршума в 10-ата и 9-ата на мишената.

Лауреат на високи национални и международни награди, връчвани от наши и чужди президенти. И най-вече - Човек, винаги усмихнат и любезен, готов по всяко време да анализира, обяснява, провокира и защитава Истината.

Всичко това и много повече е проф. Атанас Тасев, една наистина ренесансова личност, която съвсем неотдавна навърши 70 години.

Как се чувства един мъж на 7 по 10, питам го с надежда, че няма да засегна самочувствието му.

"Прекрасно - отговаря ми той, докато пали пура, и допълва иззад ароматния дим: - Винаги съм бил убеден, че с възрастта човек се променя само външно, а

вътрешно си остава същото момче, заредено с много ентусиазъм

На мене ми е страшно интересно всичко. Занимавам се все с неща, които всеки ден ме изпълват с огромно желание за работа и творчество. И то до такава степен, че дори все още не съм се сетил да подам документи за пенсиониране."
Как? На 70 години?! Сигурно си единственият човек в България, който на тази възраст все още не е пенсионер, възкликвам изненадан.

А-а-а, едва ли, сигурно има и други, спокойно отговаря проф. Тасев и небрежно присвива очи.
Как успяваш да се оправяш с толкова много неща, опитвам се да разгадая тайната на този иначе невисок, с наполеоновска фигура човек.

Вероятно дължа всичко на родителите си, които ме научиха на трудолюбие и честност - отговаря той. - От малък разбрах, че човек сам кове съдбата си и съм проверил това много пъти. Установих, че най-добрата позиция в живота е винаги да отстояваш Истината, тъй като това не те кара да живееш в постоянно напрежение и да помниш много неща."
Роден е в Свиленград, където живее до 3-годишна възраст, след което се премества във Велинград. Майка му е тютюноработничка и продавачка в магазин за зеленчуци, а бащата - ръководител движение на гарите Свиленград и Велинград.

Майка ми е тракийка, а баща ми - шоп

от кюстендилските села, обяснява Тасев и допълва: Сигурно затова съм такава устойчива на неблагоприятните условия натура.

Учи до 7-и клас в града на Клептуза, след което завършва техникума по механотехника в Карлово. Веднага е приет "Централи и мрежи" в тогавашното ВМЕИ в София. Във втори курс печели конкурс и заминава да учи техническа кибернетика в Киевския политехнически институт - реномирано учебно заведение с 36 хиляди, студенти, което е завършил самият баща на руската ракетна технология Сергей Корольов.

Тасев завършва с отличие през 1969-а и печели конкурс за аспирантура, която завършва с 4 изобретения, внедрени веднага във военнопромишления комплекс на тогавашния СССР. Две от тях вероятно все още работят като алгоритъм при управлението на руските десантни кораби на въздушни възглавници, обяснява той.

След аспирантурата се връща като преподавател във ВМЕИ. Ръководител е и на лаборатория в Централния институт по комплексна автоматизация.

През 1977 г. е избран за най-добър изобретател на България. Между 1982-а и 1990-а ръководи най-големия проект на отбранителния комплекс - интегрираната система за управление на комбинат "Електрон", Варна - завод на 21. век. Проектът беше на стойност 750 млн. долара, спомня си той и допълва, смеейки се: "Ако демокрацията беше закъсняла 6 месеца, сега щеше да си говориш с жив герой на соцтруда, лауреат на Димитровска награда, собственик на последен модел "Волга" и на тристаен апартамент в центъра на София" - смее се той. В началото на демокрацията вицепрезидентът Атанас Семерджиев беше на посещение в "Електрон" с един американски адмирал, който, след като разгледал всичко, възкликнал:

"В САЩ имаме подобно нещо само на три места!"

Да, наистина бяхме на страшно високо ниво, тежко въздиша Тасев.

Паралелно с това 3 години Тасев е ст.н.с. в Координационния център по информатика и изчислителна техника към БАН. Там разработвал системи за разпознаване на звукови образи във връзка с ширещия се телефонен тероризъм. Фонемата е уникална както и отпечатъците на пръстите, така че и през кърпа да говориш, винаги се разпознава говорещият, обяснява той. В началото на демократичните промени Тасев използва контактите си в Украйна и известно време преподава в Института по кибернетика към Академията на науките на Украйна, където получава професорското си звание. По това време е избран и за член на Международната академия по приложна радиоелектроника.

Връщайки се у нас, проф. Тасев участва в проекта "Банка Славяни" и е първият неин зам.-председател. Малко преди стартирането на банката обаче е отстранен по странен начин. Преживях го тежко, тъй като четях много и бях навлязъл сериозно в банковото дело, но благодарих на Бог, че ме спаси да не нося отговорност за това, което се случи по-късно с банката и хората в нея, коментира проф. Тасев.

По-късно е създадена застрахователната компания "Хермес иншурънс", на която е управител. По това време е и председател на Търговската палата "Изток" за връзките на България с Русия. Тогава е и председател на дружеството за приятелство България - Украйна, като за заслугите си за разширяването на връзките между двете черноморски държави

получава орден лично от президента Кучма

Познатият на цяла България като "енергиен експерт" проф. Тасев започва да се занимава с енергетика за първи път през 1998 г., когато е изпратен от съпругата на експремиера Иван Костов да помага на "Булгаргаз". Там бързо оглавява икономическия екип на компанията и почти веднага открива грешка в икономическия модел на "Газпром", заради която България щеше да губи милиарди от транзита на руски природен газ през наша територия. Заради това е заплашван и дълго охраняван от "барети". Оттогава носи пистолет CZ, с който поддържа формата си.

Вместо да бъде награден за заслуги за откритата грешка, проф. Тасев е освободен от "Булгаргаз", тъй като всички мислели, че е човек на бившия шеф Васил Филипов. После е изпратен да помага на председателя на тогавашния Комитет по енергетика Иван Шиляшки. Захваща се с проектодоговорите с двата американски ТЕЦ-а в комплекса "Марица-изток", и веднага открива грешка. Така, благодарение на проф. Тасев и след вдигнатия шум, заложените в 15-годишните договори изкупни цени на електроенергията са намалени с по над 12%. След което обаче, по време на кабинета на Тройната коалиция, с анекс и незнайно как цената скача над 2 пъти!

В периода 2000-2002 г. проф. Тасев е консултант на Световната банка за създаващата се тогава ДКЕР, като е ръководител на групата, която създава документацията за сектор "Газ".

Проф. Тасев е и главен експертен сътрудник в 40-ото и 42-ото народно събрание, а от 2003-а до 2007-а е в Столичния общински съвет, където оглавява комисията за политически мониторинг на "Топлофикация София". Тогава се занимавахме и с концесията на "Софийска вода", където открих грешка за 165 млн. лева, което пък се превърна в началото на края за бившите концесионери, припомня си още проф. Тасев.

Пипна ли някъде - веднага откривам грешка, смее се той. Явно това е моята Божествена мисия на земята, защото на практика всичко идва "отгоре", коментира Тасев. Как иначе да си обясня как съм открил грешката на проф. Карченко, който ръководи цял институт с 2500 изключителни експерти, в модела на "Газпром"?!

Да, аз съм дълбоко вярваш човек - отговаря на въпроса ми той. Няма значение дали ще го наречем Бог или Съдба - аз дълбоко вярвам в една сила, която е Супервайзър на света.

Разбира се, за всичко това проф. Тасев е получил и продължава да получава признание.

Точно в деня, в който днешният премиер Бойко Борисов се закле като кмет, проф. Тасев бе избран за почетен гражданин на София. На официалното честване на рождения си ден преди седмица професорът буквално бе затрупан с поздравителни адреси от премиера, президента, кмета на София, цял куп министри, председатели на агенции и пр.

Аз не съм енергетик, но енергетиците ме приеха като свой в тяхната среда, което много ме радва, тъй като това са ерудирани специалисти и високоотговорни хора, коментира проф. Тасев.

Винаги говоря истината, която почива не на нещо чуто или прочетено, а само на сериозни анализи, на моята силна математическа подготовка и на факта, че цялата енергетика е в моя компютър. Може би това е причината и вие, журналистите, често да ме търсите, усмихва се 70-годишният проф. Атанас Тасев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай