Откриват фасове в самуните

Откриват фасове в самуните | StandartNews.com

Фасове от цигари и метални отломки от машините са едни от най-фрапиращите нарушения при хлебопроизводството у нас. Това каза председателят на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов. По думите му обаче чуждите тела в хляба не застрашават здравето на потребителите, а са по-скоро проблем по качеството.

Според Моллов по-големият проблем са необявените добавки в насъщния и нерегламентираното му производство през нощта. Българският хляб поддържа добро равнище на качество през последните години, категоричен е председателят на БАБХ. Той излезе и със статистика за дейността на Агенцията през последното четиримесечие, според която за този период са направени 70 536 проверки, издадени са 5514 предписания и са съставени 854 акта. 82 фирми пък са с преустановена дейност, което означава, че всяко хилядно предприятие се затваря, посочи Моллов.

Затягат контрола при превоза на хляб

Единен регистър на транспортните средства, превозващи хляб, и публични отличителни знаци за тях предвиждат промени в Закона за храните, работата по който тече в момента. Това заяви вчера председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева по време на представянето на ново Практическо ръководство за етикетиране на хляб, хлебни и сладкарски изделия. С тези мерки браншът ще излезе на светло и ще се повиши хигиената, тъй като има случаи на транспортиране на непакетиран хляб заедно с други стоки, посочва Кукушева. "Призори сивата икономика, която действа през нощта, реализира продукцията си чрез транспортни средства, които сега не подлежат на контрол", каза Кукушева и призова БАБХ да прави проверки и през нощта. Сред новостите при етикетирането на хляба съгласно европейския регламент 11.69 са да бъде изписано процентното съдържание на съставките в насъщния, както и алергенът. "Българският хляб е бял, типов и "Добруджа", а сега работим по наредба за пълнозърнестия хляб", издаде Кукушева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай