Понеделник,

Откриха тайна стая със сфинкс в дворец на Нерон

От: "Стандарт" -
A
A
A

На част от фреските са изобразени танцуващи кентаври

Археолози са открили тайна стая в т.нар. Златна къща – дворец, чието строителство е започнало от император Нерон след опожаряването на Рим през 64 година, съобщава Science Alert.

Дворецът е комплекс от здания, разположен върху хълмовете Палатин, Есквилин и Целий на площ между 40 и 120 хектара – точният размер все още не е установен.

Смята се, че това е най-голямата владетелска резиденция в цяла Европа, като по размери отстъпва само на Забранения град в Китай.

Дворецът е останал недовършен, а след смъртта на Нерон през 68 година в голямата си част е разрушен. Върху развалините са построени знакови за Вечния град здания като Колизеумът, термите и форумът на император Траян, арката на императоор Тит и Константиновата базилика.

През 1999 година част от комплекса е реставрирана и отворена за посетители.

Намереното сега тайно помещение археолозите са нарекли „Стаята на Сфинкса“ заради изобразеното на голяма стена митично египетско същество.

Стаята освен това е украсена с фрески, изобразяващи танцуващи кентаври, птици и други причудливи същества. На друга стена е нарисуван воин, сражаващ се с пантера, пише още Science Alert.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички