Откриха първия международен София Спорт Филм Фестивал

Откриха първия международен София Спорт Филм Фестивал | StandartNews.com

Първият международен фестивал на спортните филми в столицата бе открит със семпло тържество и в присъствието на много официални гости в кино Люмиер. Дебютното издание на София Спорт Филм Фестивал ще предложи на зрителите до неделя изключително интересна селекция от творби, повечето произведени миналата година.

Събитието се организира от Фондация „София – Европейска столица на спорта", Столична община и Сюблим Ивентс в партньорство с НДК и е под надслов „Където спортът среща изкуството". Разнообразната програма обхваща богата палитра от документални заглавия, непоказвани у нас до момента.

София Спорт Филм Фестивал беше официално открит д-р Тодор Чобанов – зам.-кмет на Столична община в направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости", Асен Марков - зам.-министър на младежта и спорта, Людмил Веселинов - член на Съвета на директорите на НДК, както и Жана Караиванова – актриса и инициатор на проекта. На церемонията и първите прожекции присъстваха много общински съветници, членове на Комисията за децата, младежта и спорта към СОС и членове на Управителния съвет на Фондация „София – Европейска столица на спорта". В залата бяха и проф. Пенчо Гешев - ректор на НСА и зам.-председател на БОК, Илия Лалов – председател на Българската параолимпийска асоциация, изтъкнати дейци на културата и спорта, представители на водещите медии и др.

Д-р Чобанов определи фестивала като „малка сбъдната мечта" и допълни: „В 21-ви век начинът на живот и здравето се превръщат в централни тема. Един от начините да убедим и млади, и стари в силата на спорта е да показваме тези филми. Защото заразителният пример на успешните спортисти и техният уникален дух най-лесно може да достигне до хората именно чрез филмите".

„Наистина не мога да повярвам, че досега не сме имали такъв форум. Надявам се, че от следващите години тези зали ще са малки и фестивалът ще има огромен успех," каза Асен Марков.

„От името на изпълнителния директор на Националния дворец на културата - Мирослав Боршош ви приветствам с „Добре дошли" в нашия храм на изкуството. НДК пулсира във всички сфери на културата и днес сме в зоната на киноизкуството, обогатено от спортната тематика, която дава максимално широк периметър за възприятие. Смятам, че оттук насетне мястото за подобни форуми е именно НДК, тъй като ние сме напълно отворени за всякакви инициативи в тази посока," бяха думите на Веселинов.

Инициаторът и идеен двигател на фестивала – Жана Караиванова приветства публиката и благодари на партньорите и съорганизаторите за подкрепата по реализацията на събитието.

Същински старт на фестивала даде прожекцията на филма "Палио", наречен така на името на най-старите конни състезания в света, които се организират два пъти годишно в италианския град Сиена.

Билети за филмите могат да се закупят на касите на НДК, както и пред салона на „Люмиер" в деня на прожекцията. Те са на цени от 5 лв. за деца и ученици до 18 г. и 8 лв. за възрастни.

В рамките на събитието може да бъде разгледана и фотоизложбата „Новите български шампиони", разположена във фоайето на кино „Люмиер".

Днес на Фестивала предстои тематичeн ден на екстремните спортове. Зрителите ще могат да видят уникални като качество и снимки творби, сред които и български, а вечерта завършва с невероятно силния разказ за първото изкачване на най-високия връх на планетата Еверест чрез новозеландския филм "Отвъд предела".

Ето и пълната програма до края на първия София Спорт Филм Фестивал:

ПРОГРАМАТА НА ССФФ (27.05 – 29.09.2016) КИНО ЛЮМИЕР

28.05.2016 СЪБОТА
16:00 - EXTREME FREERUNNING
БГ ФРИЙРЪН (Филм представен от Илко Илиев, 10мин., документален)
STORROR SUPERTRAMPS – ТАЙЛАНД (САЩ, 2015, 70 мин., документален)
18:00 - EXREME PARAGLIDING
ДА ЛЕТИШ ОТНОВО (Филм на Весо Овчаров, 2015, 21 мин., документален)
МАЛКИЯТ ЧЕРВЕН АВТОБУС (Франция, 2013, 32мин., документален)
20:00 - ОТВЪД ПРЕДЕЛА (Нова Зеландия, 2013, 90мин., документален)

29.05.2016 НЕДЕЛЯ
16:00 - ДУХ В ДВИЖЕНИЕ (Русия-Австралия-Бразилия-Китай-Германия-САЩ,
2015, 73 мин., документален-анимация)
18:00 - НАМУШКАН (САЩ, 2015, 75 мин., документален)
20:00 - ПОБЕДИТЕЛ: СЪСТЕЗАТЕЛНИЯТ ЖИВОТ НА ПОЛ НЮМАН (САЩ, 2015, 83 мин., документален)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай