Откриха лъвска глава от Троянската война

Откриха лъвска глава от Троянската война | StandartNews.com

Уникална каменна скулптура на лъвска глава от времето на Троянската война е открита в Източните Родопи. За находката съобщи археологът проф.Николай Овчаров. На нея се натъкнали орнитолози, които били на експедиция в района на село Дъждовница под ръководството на германеца доктор Якоб Фаар. Той я е предал на местния музей и е оставил бележка на българските археолози къде и какво е открито.

Проф.Овчаров свързва откритието с къснобронзовата и ранножелязната епоха. Тя е естествен скален къс от ронлива скала, допълнително обработен от човешка ръка.

„В нашите търсения тръгнахме от Омировата „Илиада”, където лъвът е бил сакрално животно, свързано с царската власт”, посочи професорът.

В близост до находката се намира пещерата "Утробата". Според Овчаров това има връзка с тракийския култ за плодородие. В началото на годината царят се изкачвал на върха на пещерата и извършвал жертвоприношение на голямо животно.

Екип от археолози ще обходи мястото, където е открита скулптурата. Главата ще бъде изложена в Регионалния исторически музей в Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай