Понеделник,

Откриха корито с три лъвски глави на 18 века

От: Администратор -
2162
Откриха корито с три лъвски глави на 18 века
A
A
A

Римско корито на чешма с три лъвски глави откриха археолозите при проучванията си в античния град Хераклея Синтика край храма на Ванга в местността Рупите. Екипът, който се ръководи от доц- д-р Людмил Вагалински, показа ценната находка на кета на община Петрич - Димитър Бръчков, който разгледа древното селище.

Коритото е изградено изцяло от мрамор и е поредният „бисер" в археологическото лято тази година. Намерено е в южната част на античния полис и е с размери 2,50 метра дължина, 1 метър ширина. Едната лъвска глава е отчупена. Мраморното корито е локализирано в подножието на новоразкрито парадно стълбище на гражданската базилика. „Изработката на коритото за чешма с три лъвски глави е майсторска. Би трябвало да е свързано с голямата реконструкция, която е правена на площада пред базиликата към края на трети век след Христа", подчерта доц. Вагалински.

Притеснението на учените е да не се посегне на находката, най-вече заради лъвските глави, които могат да бъдат отчупени. Затова съвместно с община Петрич ще се търси вариант за неговото опазване на място в античния град. Археолозите разкриха и зидан римски канал с внушителни размери. Той датира отпреди 1700 години, но продължава да функционира, отвеждайки водите към река Струмешница. Римският канал има облицовка от хоросан с дялан камък по стара елинистическа традиция.
„Впечатлен съм от работата на археолозите и това, което разкриват.

Ще продължим да съдействаме на екипа на доц. Вагалински за осигуряване на финансиране за продължаване на проучванията в античния град Хераклея Синтика. Това е огромен ресурс за община Петрич и трябва да направим всичко, за да разработим и разкрием в пълнота обекта, за да го превърнем в атрактивна дестинация за туристите от страната и чужбина", категоричен бе кметът Димитър Бръчков.

Людмил Вагалински пък подчерта, че за първа година се работи в пълен синхрон с общинското ръководство в Петрич, което оказва важно съдействие на екипа за работата му на терен. Общината осигури 33 000 лева за разкопките това лято.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com