Откриха ГКПП Маказа- Нимфея

Откриха ГКПП Маказа- Нимфея | StandartNews.com

Кърджали. Почти след седемдесет години пътят за Беломорието през Маказа днес бе отворен. Лентата прерязаха областните управители на Кърджали Бисер Николов и на периферия Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис.

„Този път е десетилетна мечта на българските граждани и е път с национално и европейска значение. Новата пътна връзка ще даде тласък на туризма, търговията и икономиката не само в Кърджалийска област и в съседната гръцка, но и за двете държави", обяви губернаторът на Кърджали Бисер Николов. Колегата му Аристидис Янакидис също подчерта, че новият път е изключително постижение, защото открива гръцката част на Родопите към трансевропейския коридор до Северно море и дава нов шанс за единението на двата народа.

„Събитието е историческо. Нашата периферия от днес няма да е същата и не би трябвало да вярваме на страховете съпровождащи откриването на новия път, това би било голяма трагедия", каза още Аристидис Янакидис. На церемонията бе припомнено, че началото на проекта е от 1995 г., когато външните министри на България и Гърция Георги Пирински и Каролос Папуляс подписват междуправителствена спогодба за отварянето на три пункта: "Маказа-Нимфея", "Еледже-Ехинос" и "Илинден-Ексохи".

На тържеството присъстваха стотици хора от двете страни на границата. Сред гостите бяха депутатите Милко Багдасаров от БСП, Цвета Караянчева от ГЕРБ, Мустафа Ахмед и Ердинч Хайрула от ДПС, кметовете на седемте общини от област Кърджали, бившите областни управители на Кърджали Калин Примов, Ангел Коджаманов и Иванка Таушанова.

Председателят на парламентарната комисия по регионално развитие и бивш строителен министър Димчо Михалевски подари на гостите чанове с пожелание да огласят отново планината от двете страни на границата както преди години.

Малко след 12 ч. бариерата бе вдигната и първият пътник през Маказа стана 85-годишният Петър Чакъров от Кърджали. Развълнуван възрастният мъж, родом от Александрополус /Дедеагач/ сподели, че е минал през пункта последно през 1944 година, когато е бил на 15 години.

Почти три километрова колона от коли чакаха да преминат ГКПП Маказа. Трасето е част от трансевропейския коридор номер девет и осигурява най-прекия достъп от Централна България до бреговете на Бяло море. Засега през ГКПП Маказа-Нимфея по него ще могат да преминават превозни средства за превоз на пътници, включващи не повече от 8 места /без това на шофьора/, както и товарни МПС с тегло до 3,5 т.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай