Отиде си шегаджията от кабинета на царя

Отиде си шегаджията от кабинета на царя | StandartNews.com

Проф. Георги Петканов почина на 67 години от инфаркт

Беше добър министър и човек, написа премиерът във Фейсбук

Отиде си шегаджията от кабинета на царя. Професор Георги Петканов почина навръх 1 май на 67-години. Предполага се, че бившият министър на правосъдието и на вътрешните работи, конституционен съдия, уважаван от студенти и преподаватели професор е издъхнал в резултат на инфаркт. "С прискърбие научих, че Георги Петканов е починал. Винаги съм го уважавал, беше добър министър и човек. Бог да го прости", написа премиерът Бойко Борисов в социална мрежа.

По времето, когато Петканов бе вътрешен министър, Борисов бе главен секретар на МВР.

Георги Петканов е роден на 1 ноември 1947 година в Смолян. През 1971 г. завършва право в Софийския университет, където негов състудент е Огнян Герджиков. След едногодишен стаж в Софийския градски съд започва работа като районен прокурор в Девин, а от 1974 г. става асистент в Юридическия факултет на Софийския университет. Защитава дисертация и става доктор по право от 1983 г. Специализира в Московския държавен университет и Лодзския университет в Полша. През 1989 г. става доцент, а седем години по-късно - професор. От 1991 до 1995 г. е декан на Юридическия факултет, след това и заместник-ректор на СУ. Проф. Петканов бе специалист по данъчно и административно право, има и много издадени книги. През 1991 г. бе избран за член на Академичния съвет на СУ. По-късно стана председател на Общото събрание на университета. В периода 1994 -1998 г. проф. Петканов бе председател на Съюза на юристите в България, а от 1996 до 2000 г. бе член на изпълнителното бюро на Международната асоциация на юристите демократи.

През 2001 г. влезе в политиката. Стана депутат от Национално движение "Симеон Втори" в 39-ото народно събрание. На 24 юли 2001 г. бе назначен за министър на вътрешните работи в правителството на НДСВ, оглавявано от Симеон Сакскобургготски. На този пост бе до 2005 г. В парламентарните избори за 40-ото народно събрание през юни 2005 г. отново бе избран за народен представител от листата на НДСВ. Включен бе в състава на коалиционното правителство на Сергей Станишев, като оглави Министерството на правосъдието от 2005 до 2007 г. През юли 2007 г. подаде оставка по лични причини и бе заменен на поста от Миглена Тачева, която бе заместник-министър на правосъдието в кабинета на Симеон Сакскобургготски.
През 2008 г. Петканов бе избран за съдия в Конституционния съд от парламента.

Професорът винаги е признавал, че е случил на жена. Преди 37 г. се запознали с Мима покрай приятели, които правели ремонт. Викнали него и още неколцина познати да лепят тапети. Да помага дошла и Мима. Тогава той бил асистент в СУ, а тя - студентка в Института по строително инженерство, днешния УАСГ. Тя е от Бяла Слатина, той - от Смолян.
Юристът Георги Петканов бе известен с чувството си за хумор. Познати на семейството казват, че знаел над 100 вица за тъщи. Професорът бил и добър кулинар. Бил майстор на шкембе чорбата, свинското със зеле и смилянския боб. Семейството му винаги е обичало да пътува и да колекционира чинийки от местата, където са били.

Погребението на уважавания юрист ще бъде във вторник от 12 ч в църквата "Свети Седмочисленици".

Добър колега и приятел

Миглена Тачева, бивш министър на правосъдието

Шокирахте ме с новината. Бог да го прости, светла му памет! С две думи не може да се изразят впечатленията ми от него. Само хубави работи мога да кажа. Проф. Петканов бе добър колега и приятел. Беше мой преподавател и учител. Работили сме заедно, а през 2007 г. след като той подаде оставка, бях избрана за министър на правосъдието.

Имаше изострено чувство на отговорност

Румен Петков, зам.-председател на АБВ

Проф. Петканов беше човек с изключително изострено чувство за отговорност и справедливост, и с невероятно чувство за хумор. Човек със сериозни заслуги за пълноправния прием на България в Европейския съюз. Човек, който направи много за сигурността и спокойствието в системата на МВР.

Остави светла диря сред студентите си

Проф. Огнян Герджиков, преподавател

Бяхме много близки, колеги и приятели. Много неща сме вършили заедно. Той беше изключителен човек и голям юрист. Съсипан съм от това, което научавам. Разликата ни е година и половина. Сприятелихме се като асистенти, бяхме от два съседни випуска, постоянно бяхме заедно. Беше се насочил към научна работа, успя да го постигне и се превърна в отличен преподавател. Остави много светла диря сред студентите си. В последно време не беше добре, личеше му, но изобщо не можех да предполагам, че е толкова сериозно положението му. Страдаше от диабет. За последно го видях преди месец, беше и на представянето на новата ми книга, което бе на 4 февруари.

Прекрасен и точен човек

Проф. д-р Сашо Пенов, декан на Юридическия факултет на Софийския университет

Много ми е мъчно. Той бе прекрасен, добър и точен човек, изключително акуратен към работата си, която винаги е вършел с отговорност. Затова го уважават хиляди юристи. В Юридическия факултет бе декан, бе и заместник-ректор на Софийския университет, и ръководител на катедра. Не си спомням да е отсъствал от лекции. Беше работлив и отговорен.

Беше колос на финансовото право

Николай Беров, адвокат

Проф. Петканов бе един колос на финансовото право. По политически причини му се наложи да се занимава с наказателно право. Цял живот е печелил огромно уважение. Беше последователен, независимо че е бил от различни политически формации. Беше ми приятел, преподавател, в определен период от време и съсед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай