Отиде си прочутият ни плакатист Божидар Икономов

Отиде си прочутият ни плакатист Божидар Икономов | StandartNews.com

Почина известният български художник плакатист Божидар Икономов. Приятелите и колегите го наричаха Дари. През юли той щеше да навърши 73.

Дари Икономов е едно от големите имена в света на този не лек жанр - 13 сезона е работил със Софийската опера. Преди това е художник във в. "Култура".

Негови са плакатите за много театрални постановки и филми, както и за празниците на изкуствата "Аполония", на Салона на изкуствата, на фестивалите "Нова българска музика" и "Европалия".

Той е и един от организаторите на Триeналето на сценичния плакат в София. Творбите му са представяни на арт форуми по целия свят.

"Плакатът има криле. Той лети високо в синьото небе и ни гледа оттам с голямо цветно око. Понякога плакатите летят на ята. Красива, стройна редица, около бели облаци с многоцветна дъга. През нощта плакатът грее като луна, като бяла, синя, жълта, червена месечина. Около него звезди. Сутрин плакатите са накацали в града, в дълги редици по огради, фасади. На кръстовищата за тях има клетки, но те обичат да стоят отвън. Ако отминеш, протягат ръка и те хващат. Имат да ти разкажат много неща. Искат да те разсмеят. Могат да те натъжат. През зимата плакатите отлитат в топлите страни. Някои остават... Рисувам плакат. Ще го пусна като цветно хвърчило в небето. Ще тичам след него, докато се откъсне и полети сам. Приятен полет!"

Ето това беше усещането на големия художник за собствената му мисия в изкуството. Сред призове, с които е удостояван през годините, са: първите награди от "Първа обща изложба приложна графика", 1973 г. и от международен конкурс в Милано, 1974 г., втора - в биеналето на политическия плакат в Монс, 1985-а.

Носител е на годишното отличие на СБХ за графичен дизайн 1981 г. и 1986 г., първа награда в конкурс "Дарителство", 1985 г. и бронзов медал от международното биенале на плаката в Бърно, 1986а-а. На 20 май 2013 г. художникът бе отличен с наградата на Министерството на културата "Златен век" печат на Симеон Велики. Негов брат бе известният кинорежисьор проф. Владислав Икономов, който също си отиде от този свят преди две години.

Опелото ще се състои на 17ти май от 12.00 часа в храма "Св. Седмочисленици", София. Поклон пред светлата му памет!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай