Отец Иван закъса за памперси и тетрадки

Грета среща любовта в Нови хан, мечтае бебето й да има собствен дом

Отец Иван закъса за памперси и тетрадки | StandartNews.com

Нови Хан. 150 от питомците в приюта на отец Иван в Нови хан вече се усмихват по-широко. Месец и половина с тях работиха зъболекари доброволци в мобилен лазерен център. Вчера докторите, спечелени за каузата от движение "България си ти", се сбогуваха с Нови хан, но домакинът не успя да ги изпрати. Отец Иван бе в монтанското село Якимово, където e втората му "колония". Там сред дечицата е плъзнала жълтеница. Но за щастие двамата болни малчугани вече са добре, разказаха от приюта в Нови хан.
-----------------------------------
Грета е на 20 г. и вече е майка на 7-месечно бебе - дъщеричка на име Ивана. Заварваме я заедно с малката на двора в приюта на отец Иван в Нови хан. Попада там, след като се налага да напусне дома за сираци в Берковица и пребивава близо 2 седмици в приют за временно настаняване в Габрово. Грета споделя, че от 6-годишна живее в домове за сираци, защото майка й е в затвора, а баща й е починал, когато е била едва на 2 г. Добри хора от София я отвеждат в приюта на отец Иван. Става дума за семейство, което й помага при завършването -

подаряват й рокля за бала

и обсъждат с нея къде може да отиде след завършването на школото. Благодарение на тях научава за Нови хан и се среща с отец Иван, който й подава ръка.

Любовта Грета среща именно тук - в приюта. Бащата на детето й се казва Калоян и също живее под покрива на свещеника. Той е на 36 г., като нея е израснал по домове за сираци. Двамата се влюбват и заживяват в една стая, а скоро се ражда и дъщеря им. Калоян се грижи за Грета и детето им, работи, когато му се отдаде такава възможност, и носи, колкото успее да припечели за деня. Иначе помага и когато има работа в манастира. "Каквото му дадете, може да го свърши - строителство, косене, работа с машини", хвали го Грета. Постоянно търси работа и не се отказва, изобщо не е мързелив, допълва тя. Калоян и Грета планират кръщене на дъщеря си Ивана в манастира в Нови хан и вече дори са намерили кръстници.

За сватба обаче не мислят

- поне засега.

За отец Иван Грета споделя, че той е много добър човек и помага на хората в нужда. "Връща хора само когато приютът е пълен и няма свободни стаи. Но той е човек, способен да предостави собственото си място на хората, за да са добре те", допълва Грета. В деня на запознанството й с отеца преди 2 г. той взема в приюта на едната дума. "Чувствам се добре и спокойна в дома, защото не съм на най-опасното място, на което може да бъде човек - на улицата, без храна и подслон", споделя Грета. Въпреки това смята Нови хан за временна спирка и не спира да мечтае за собствен дом. "Живот и здраве, когато поотрасне дъщеря ми и си стъпя на краката, ще събера средства за своя къща", крои планове Грета.

Младата майка е трогната от добрината на десетките хора, които идват в дома и помагат на нуждаещите се. Ето - сега и зъболекарите доброволци от мобилния лазерен център са ги лекували цял месец, без да поискат стотинка. Грета например е имала зъб за пломбиране и благодарение на добрината им се усмихва по-широко. Най-радостното е, че

дарители идват постоянно, а не само по празници

Носят им дърва и въглища, но не е тайна, че още не са събрали достатъчно твърдо гориво за зимата. "Не живеем в лишения, но силно се нуждаем от консумативи за бебетата - памперси, пюрета и мокри кърпички", споделя младата майка. С дрехи и храна засега са осигурени. По думите й най-закъсалите в приюта са около 40 души, като сред тях има 5 бебета, както и по-големи деца. Проблем в момента е, че няма достатъчно средства за закупуването на учебници и пособия за предстоящия 15 септември, когато в клас ще влязат 20 малчугани от дома на отец Иван. "Най-важното е хората да отворят сърцата си и да не спират да ни помагат - кой с каквото може", призовава Грета. Според нея никой друг в България не е правил и няма да направи толкова много за нуждаещите се, колкото отец Иван. А каузата му няма аналог у нас.

Лазер върна усмивките на 150 души от приюта

Зъболекари доброволци ги лекуваха месец и половина

Над 50 от питомците на отец Иван имали спешна нужда от зъболекар, половината били деца. Това разказва един от доброволците стоматолози д-р Славчо Коев от София. В последния месец с колегите му са работели в мобилния кабинет всеки ден от 8,30 до 13-14 ч. Помогнали на 150 души. "Оборудването е много добро - и линейката, и материалите, и уредите, които използваме", твърди д-р Коев. Децата най-често били с кариеси и пулпити, а при възрастните било по-страшно - имали зъби за екстракция, пулпити и пародонтити. "Учудих се, че при някои от децата хигиената е добра, естествено имаше и други с доста занемарена. Дадохме им много указания, обяснихме им, че зъбите трябва да се мият по възможност след всяко хранене. Според мен резултатът е добър, доволен съм от работата, която свършихме. Ще бъде страхотно, ако се насърчава това начинание", смята д-р Славчо Коев.

Координаторът на проекта Албена Дойчинова пък разказва, че мисията им е вдъхновена от немски професор. Проф. д-р Норберт Гуткнехт е светило в денталната медицина, един от специалистите, които въвеждат лазерите в стоматологията. И по щастлива случайност е почетен член на движение "България си ти!". Изпълнителят на проекта е д-р Евгени Миронов, специализант в университета на немския доктор. "Проф. Гуткнехт беше на откриването на центъра, беше много радостен и очарован, че всъщност идеята се е превърнала в реалност и така новите технологии ще достигат до хора, които не могат да си ги позволят", разказва Дойчинова. По думите й отец Иван е бил много благодарен, че мобилният зъболекарски кабинет се е отбил в приюта, направил и водосвет на откриването. "Надяваме се съвсем скоро да се отправим към следващата точка - към е Берковица и Монтана. В Берковица е едно от семействата, за които се грижим, тъй като приоритет на нашата организация са многодетните фамилии, но също там ще помогнем и на социално слабите хора", твърди Дойчинова. Не крие, че каузата гълта доста средства. "Опитахме се да се срещнем със здравната министърка за финансирането на проекта, но нямаше отклик. Благодарни сме на всички дарители и бизнесмени, които помагат, защото това лечение и профилактиката са скъпоструващи", казва още Дойчинова. Диагностиката при хлапетата се прави с модерна камера, а плюсът е, че кариеси и други проблеми се откриват в много ранен стадий. Пломбите пък се правят с лазер, абсолютно безболезнено е и децата не се страхуват да седнат на зъболекарския стол. "Най-голямата награда е да видиш мъниците усмихнати и доволни", признава Дойчинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай