Отец Иван мечтае за манастир в Якимово

Отец Иван мечтае за манастир в Якимово | StandartNews.com

Мило ми е да служа в моята епархия, признава спасителят на бездомни и бедни

Българската православна църква най-после призна богоугодното дело на прославения благодетел на бедни и бездомни деца и възрастни отец Иван, свещеник от Нови хан. И навръх Стефановден го удостои с по-висок духовен сан - архимандрит. Досега той носи с чест сана си на йеромонах, даден му след близо 15 г. като дякон. Хиротонията води видинският митрополит Дометиан, в чиято епархия се връща отецът архимандрит Йоан. В нея през 1981 г. той е бил въведен в църквата и е получил първата си длъжност - свещеник в Лопушанския манастир. За дякон го обявил тогавашният видински владика Филарет.

"Мило ми е да служа в моята епархия", призна след хиротонията отец Иван. "Архимандрит можех да стана много по-рано, но не съм подсещал никого за това. Аз си имах моята мисия и с нея направих името си. Всички ме знаят кой съм", скромно заяви отецът. "А щом са ми дали нов сан, значи признават какъв трябва да бъде днешният духовник.

Благодарен съм за повишението, но ме чака още много работа

продължи той.
Когато отец Иван говори за предстоящата си работа, той има в пред това, което е намислил за Якимово. Службата в двата храма - "Свето Възнесение" и "Света Петка", няма да бъде основното му занимание. Той ще продължи да укрепва и развива създадената от него колония. "Искам да разширя площите, които обработваме с моите възпитаници в селото, да отглеждаме повече зеленчуци и плодове, да увелича броя на животните, които се отглеждат по къщите. Да умножа и кошерите в пчелина, които сега са 130. Да станат поне 500", казва новият архимандрит.

През 2012 г. той харесва село Якимово за разширение на вече отеснелия дом за сираци "Св. Николай" в село Нови хан, който създава през 1987 г. Избира го, защото има много запустели къщи и обширна плодородна земя. Неговата фондация "Св. Николай" започва да изкупува с дарения къщи. В началото 2 - 10 - 20. В момента фондацията е собственик на 70. В 54 живеят хора, предимно семейства, а на останалите предстои основен ремонт. Някои са били необитаеми от 10 г., дворовете им са буренясали и разградени. Но всичките имат обширни градини, плодни дървета, вода вътре и навън, покъщнина. Освен къщите, основно се ремонтират и стопанските пристройки, за да може в тях да се отглеждат животни. "Целта ми е

да науча тези хора сами да се грижат за себе си

сами да изкарват прехраната си", обяснява отецът. Това са хора без трудови навици, без умения да управляват финансите си. Безработни са, само малка част от тях са били назначавани по програми на общината за заетост. Затова отецът плаща тока на къщите, доставя брашно за хляба им, олио. Зеленчуци и плодове повечето си осигуряват сами. В няколко от къщите, където има условия за отглеждане на повече животни, се отглеждат крави, биволи, кози, свине. За тях се грижат не само настанените в домовете, а всички от колонията. Месото от тях също е за всички. Медът от пчелина също се разпределя между всички. Желанието на отеца е да развие екоземеделие, като неговите възпитаници не само осигуряват продукти за собствени нужди, но и за пазара. Приходите също ще бъдат разпределяни между тях.

Благодетелят планира да изгради обща кухня, от която всички да получават храна. Той снабдил колонията и с машини за производство на хляб, но части от тях са били откраднати от апаши от близките села.

Архимандрит Йоан не само осигурява материални блага на настанените в къщите, но и се грижи за тяхното възпитание. Той има строги изисквания към възпитаниците си - да пращат децата на училище и да посещават редовно лекари. И да не посягат на чуждото имущество. Ако някой наруши тези правила, той го гони.

Досега обаче е изгонил само 54-годишния Генчо Иванов

който си позволил да издевателства над едно от децата на Ганка, с която живеел в една от къщите. Всички останали спазват строгите изисквания. В къщите живеят над 70 деца - 54 от тях посещават училището, което за втора година е средно общообразователно, а 23 - детската градина.

Всъщност, голямата мисия на новия архимандрит е в Якимово да изгради православен манастир, в който да служи. "Ще ми помагат много духовници от епархията", обяснява той. Според него, видинската епархия се нуждае от духовно въздигане и с тяхното служение, начело с дядо Дометиан, това ще бъде постигнато, вярва отец Иван.

Дядо Дометиан: Гордеем се с него

Радвам се, че имаме такъв служител, който изпълнява словото Божие - нахрани гладния и се грижи като баща за всички хора, останали без дом. Той ще служи в Якимово, но идеята ни е там да изградим манастир. Ние го приемаме с радост в нашата епархия. Гордеем се с него.

Училището пак е пълно с деца

"Якимово има полза от създаването на колонията от отец Иван", каза за "Стандарт" секретарят на общината Цветомира Йорданова. "Досега нямаме проблем с новите ни съселяни, никой не се е оплакал нещо да му е изчезнало. Увеличи се броят на децата в градината и училището. Заради тях основното стана средно. Децата са като всички деца - учат се, нямат никакви противообществени прояви. Някои дори учат в Лом и Монтана, но се връщат през почивните дни в Якимово", обяснява Йорданова. "Забелязвам, че имат респект от отеца, когото всички наричат дядо поп. Но е вярно и това, че някои нямат хигиенни навици. Изхвърлят отпадъците до контейнерите, което затруднява изхвърлянето на сметта", признава секретарят на общината.

"Радвам се, че отец Иван ще живее постоянно сред нас. Той вече се настани в една от запазените къщи - не е голяма, но е удобна и уютна. Предишният и собственик бе дипломат", уточнява Йорданова.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай