Отбелязваме Деня на космонавтиката и авиацията

Отбелязваме Деня на космонавтиката и авиацията | StandartNews.com

На 12 април светът отбелязва Международният ден на космонавтиката и авиацията. На този ден през 1961 г. е станал първият в историята пилотиран космически полет на космонавта Юрий Гагарин с кораба "Восток".

В 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излетя и направи с кораба "Восток" една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област.

Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.

Кучето Лайка е първото живо същество, което полита в Космоса. Тя е изстреляна на борда на изкуствения спътник „Спутник-2" на 4 ноември 1957 г. Както и много други животни, изпратени в космоса, умира по време на полета. Лайка е намерена скитаща по улиците на Москва. Била 3-годишна, от смесена порода самоед-териер и тежала почти 6 кг. „Лайка" е и названието на порода кучета, подобни на хъскито. Името ѝ било сменено от Кудрявка (къдрава). Наричана е още Жучка (бръмбарче) и Лимончик. Американската преса я нарича Мутник (съчетание от англ: „mutt" - куче от смесена порода и Спутник).

Предполага се, че Лайка е умряла от стрес и прегряване няколко часа след изстрелването. Истинската причина за смъртта ѝ не била оповестена веднага, а няколко години след полета. Въпреки че Лайка не оцеляла, експериментът доказал, че жив пасажер може да бъде изстрелян в орбита и да издържи на безтегловността. Това отворило пътя за полет на човек и осигурило на учените първите данни за това как живите организми понасят полет в космоса.

Руският президент Владимир Путин ще поздрави в директна видеоконферентна връзка екипажа на Международната космическа станция.

Преди два дни пък се навършиха 37 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай