Отбелязаха годишнина от рождението на Хайтов в Борисовата

Отбелязаха годишнина от рождението на Хайтов в Борисовата | StandartNews.com

София. Под съпровода на родопска гайда бяха отбелязани 94 години от рождението на големия писател и родолюбец Николай Хайтов пред бюст-паметника му в Борисовата градина, съобщиха организаторите на събитието-фондация „Николай Хайтов", ПП Национален Фронт за Спасение на България и телевизия СКАТ, чийто духовен патрон приживе стана „сина на Родопа планина".

На събитието бяха представени текстове от книгата на Хайтов „Троянските коне в България" в прочит на актрисата Джуни Александрова, като в центъра бяха тревогите на писателя за състоянието на българското образование.

„В учебниците по литература присъствието на класици като Вазов, Йовков, Елин Пелин и други беше чувствително намалено. Захари Стоянов беше отстранен. В много от учебниците живецът на българщината, обичта към нея, бе незабелязано отстранен. Под формата на академизъм, някои от учебниците по история бяха така прекроени,
че ако има чувство, което да вдъхват със сигурност, то е подозрението, че ние въобще не сме нация и че не съществуваме от тринадесет века, а едва от няколко десетилетия".

Тези обезпокоителни факти, които са актуални и днес Николай Хайтов изнася още през 1996 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай