Освобождението на Видин се забавило заради гъста мъгла

Освобождението на Видин се забавило заради гъста мъгла | StandartNews.com

Видин. Гъста мъгла забавила на 12 февруари 1878 година влизането на една румънска дивизия, предвождана от генерал Михаил Черкез във Видин, пише румънският историк Александру Първан. Зад гърба и вече била победната битка срещу турската войска при село Смърдан, в която от двете страни загинали общо 788 души. Оставал победният марш. Видинчани посрещнали румънските войни като освободители. Три оръдейни салюта възвестили издигането на румънското знаме над видинската крепост. Плененият турски генерал Иззет паша обаче отказва да предаде ключа на крепостта на румънците, а прави това няколко дни по-късно, когато в града влизат руски части, предвождани от генерал Боревски.

 

Част от случилото се преди 136 години видинчани днес видяха отново на живо. Заптиета, войници и генерали на коне, опълченци и медсестри показаха картина от превземането на крепостта и пленяването но Иззет паша. След дълго сражение той вдигна бялото знаме и се предаде.

 

Същият ден – 12 февруари, 1878 година румънски войни освобождават и крепостта на Белоградчик.

 

Кметът на Видин поздрави гражданите, събрали се на централния площад "Бдинци" да наблюдават историческата драматизация. Патриотично слово произнесе и митрополит Дометиан. Наш дълг е да предадем на младите поколения истината за войната и за нашата история, призова духовникът.

 

Паметникът на бдинци, паднали за свободата и независимостта на България, бе отрупан с цветя. Свои букети положиха и Дорел Митулецу, заместник- кмет на град Калафат и Виктор Дидиу, съветник в посолството на Румъния у нас.

 

На паметника на загиналите румънски войни в село Иново бе отслужена заупокойна молитва. Цветя бяха поставени и на паметника на опълченците от Видин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай