Осмокласник в кома след инцидент в час по физическо

Осмокласник в кома след инцидент в час по физическо | StandartNews.com

Шефът на РИО-Благоевград пътува към инцидента Ивайло Златанов

Нелеп и тежък инцидент стана с ученик в час по физическо в училище в Разлог. Метална футболна врата се стовари ненадейно върху осмокласника Атанас М., който бил вратар на единия отбор. Драмата се разигра към 12,00 часа в сряда в двора на Основно училище „Никола Парапунов". Момчетата от осми клас се разделили на два тима и започнали да играят футбол. За нещастие вратата зад Наско, който за пръв път участвал в мач на площадката, паднала точно върху гравата на нищо неподозиращия ученик. Инцидентът е станал и заради силния вятър, който през целия ден духал в Разлог.

Съучениците на Наско изпаднали в паника. Учителят по физическо Иван Дурев веднага извикал линейка. Момчето е транспортирано по спешност в болницата в Разлог. Лекарите там установили, че е в кома и има тежка черепно-мозъчна травма. Затова тийнейджърът е качен на специализиран реанимобил, за да бъде закаран за лечение в столичната клиника „Пирогов". Има реална опасност за живота на ученика.

Край болницата бе и жена от семейството на пострадалото дете, която пищеше. Дойдоха и други близки на семейството, които се опитваха да я успокоят. Учителят по физическо също бе в шок от станалата трагедия. Наложи се медиците да му бият успокоително. Мало по-късно Дурев увери, че Атанас не се е хващал за вратата и не е висял върху нея. „Той е висок колкото вратата. Никога не е играл футбол, направи го за първи път. Не знам какво стана, всички сме в шок. Чакаме линейка от ѝѝѝблагоевград, а тя още не идва.

Цялата врата рухна върху момчето", успя да каже учителят по физическо.
Никой не е подозирал за опасността да падне вратата. Според запознати тя се държи от укрепителен елемент за външната метална мрежа. Най-вероятно части от него са откраднати и той не е могъл да държи здраво вратата, която полетяла напред от силния вятър. Директорката Даниела Пелтегова по спешност тръгна да се прибира от семинар в Сандански към Разлог заради драмата с ученика. Училището пък бе със затворени врати и учителите отказаха да говорят. Към града отпътува от Благоевград и началникът на Регионалния инспекторат по образование Ивайло Златанов. „Директорката ме уведоми за инцидента. Ще проверя на място какво се е случило и кои са причините. Готови сме да осигурим психолози за съучениците на момчето, както и за останалите ученици, ако това е необходимо", каза образователният шеф.

„Много неприятен инцидент, молим се детето да се оправи. Спортната площадка я изградихме преди 4 години, тя е с изкуствена настилка. Направена е попроект, приета е без забележки от финансиращия орган. Предали сме я за експлоатация на училището. Целта ни бе да има къде да спортуват децата. Никой не е допускал, че може да се случи такъв тежък инцидент", заяви кметът на община Разлог Красимир Герчев. „Все още е рано да кажем със сигурност как се е случило всичко. Не можем да се позовем само на 1-2 твърдения на ученици, предстои да уточним повече подробности", казаха разследващи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай