Оскари и малинки

Оскари и малинки | StandartNews.com

Европа оцени талантите ни, а провалите ни си ги знаем само ние

Една година е напълно достатъчен период от време, за да се осъществят двете основни човешки предназначения: да постигнеш главозамайващ успех или да се провалиш вдън земя. Възходът и падението съпътстват всички ни, а известните не правят изключение - просто при тях всичко става публично. Холивуд отдавна е измислил символите, с които да награди двата типа герои - статуетката за "Оскар" и злополучната "Златна малинка". И добре знаем, че понякога един и същ човек се е сдобивал и с двете - например вездесъщият Ал Пачино. Границата между успех и провал е малка и всеки неуморно трябва да бди над нея. А докато постоянно я пресичаме от двете страни, можем да си припомним кои бяха най-заслужилите, но и най-подходящите за антинагради герои през 2014-а.

Бареков без цензура
За 1 г. новият политик вкуси и триумфа, и падението

В понеделник, вместо коледен подарък, още четирима депутати напуснаха партията на Николай Бареков. Ако разпръсването продължи със същото темпо, "България без цензура" ще трябва да се прекръсти на "Бареков без цензура", тъй като в редиците на партията ще останат единствено г-н евродепутатът и евентуално неговите сътруднички в Брюксел. А бяха времена на народни бунтове и клетви във вярност, на телевизионни совалки и събиране на верни другари в кандидатски листи.

С известната си харизма и многомилионни помощи от приятели Николай Бареков успя със скоростта на епидемия да развие проекта ББЦ и да изгради солидна мрежа от организации в страната.

Неговата партия влезе в коалиция с ВМРО, която се превърна в сензацията на евровота и успя да изстреля цели двама души в Европарламента - самият Бареков и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. В Брюксел те попаднаха под крилото на консерваторите, а хлевоустият тв водещ се хвалеше, че е станал едва ли не дясна ръка на Джефри ван Орден.

Триумфалният миг бързо отстъпи на раздори. Първо се разтури съюзът с воеводите и ББЦ се яви на изборите на 5 октомври в комплект с още 6 партии (ЛИДЕР, Радикали, Свободни демократи, ЗНС, "Гергьовден" и Партията на българските жени) и отново постигна напълно приличен резултат от 5,7%. Влизането в парламента обаче се оказа фатално за пъстрата компания от политици. Един след друг започнаха да бягат от Бареков зам.-председатели, местни лидери, "Евромайки" и цели общински организации. Изглежда понастоящем единственият, който се доверява на тв журналиста, е Светлин Танчев. Всички бегълци изтъкват едни и същи причини: Бареков прекалено често си сменял мнението, без да ги предупреди и взимал еднолично решения от името на цялата партия, притискал ги за определени гласувания и позиции.

Парадоксално, личните качества на "новият политик" стоят в основата и на триумфа, и на бързото падение на партията. Бареков обиколи няколко пъти страната и обеща на хиляди хора да им помогне по съвсем конкретни проблеми. След като събра гласовете им и замина за Брюксел, турнетата из провинцията секнаха, а гласът на страдалците остана в пустиня. Едновременно с това очевидно експанзивният характер на лидера на ББЦ затруднява работата му с хора. Въпреки светкавичния разпад на партията, Бареков не бива напълно да бъде отписван. Предстои му 5-годишен мандат в Европарламента, а вътрешната му употреба в коалиционни комбинации не е съвсем изчерпана.

Възвишението на Милен Русков

Докато е изцяло погълнат от английските романтици и обмисля роман за тях, Милен Русков се разхожда из родния Котел и вижда табела върху възрожденското училище. Винаги е била пред очите му, но едва сега я забелязва. Пише: "Помогни ми да те возвися". Ефектът е мълниеносен и писателят не може да откъсне съзнанието си от великолепното изречение. Две години по-късно "Възвишение" е вече най-четеният съвременен български роман. Пазарен успех, одобрение на критиката, едновременно елитарен, но и адски четивен, заземен в хумора и висок смисъл, както обещава заглавието. Русков взе Европейската награда за литература за 2014-а, бе номиниран за "Мъж на годината", видя театралната постановка на книгата си в Народния театър, но най-голямото му признание е, че успя да върне престижа и доверието към българската литература. Неговите Гичо и Асенчо се превърнаха в българския еквивалент на Дон Кихот - Санчо Панса, а приключенията им из Балкана и "револуцията" ще се помнят дълго. Историята на написването на книгата е не по-малко интересна. Милен, по думите му, обича да прави "скок в тъмното" - фраза с красив поетичен заряд, но и сериозни битови препятствия. Когато започва да пише "Възвишение", той спира да прави преводи, от които до този момент се е издържал. В един момент обаче парите му свършват и е принуден отново да се завърне към преводаческия занаят. Губи цяла година, в която, превеждайки, събира някакви пари, за да може да продължи с писането на романа. Завършва го, без да е сигурен дали ще постигне пазарен успех. В крайна сметка обаче читателите разпознаха качествата на "Възвишение" и за две години романът се сдоби с куп преиздавания. Историята на написването му доказва, че напук на песимизма и предразсъдъците за вечната невъзможност за пробив в българската литература талантът би могъл да надделее над всякакви трудности. А на Милен му предстои най-голямото изпитание за всеки писател - да продължава да пише добре, когато вече славата го е застигнала. Съвсем скоро, впрочем, ще разберем - след броени месеци излиза новият му роман.

Криси, Хасан и Ибрахим
Красивите посланици на България

Великата 10-годишна Крисия Тодорова от Разград показа феноменален глас по време на детската "Евровизия" в Малта. А не по-малко талантливите близнаци Хасан и Ибрахим Игнатови от Шумен й акомпанираха перфектно на пианото. Със своята чудесна песен "Планетата на децата" нашите малчугани ни накараха за пореден път да се гордеем и да се радваме на невероятните им възможности. При това пяха на български пред цяла Европа, което още повече повдигна националното ни самочувствие.

Детската Евровизия и Крисия станаха една от най-търсените новини в Гугъл за изминалата година. Малкото момиченце, което осъществи мечтата си да пее в "Шоуто на Слави", пожъна голям успех в Малта и с двамата си пианисти зае второ място. След това интернет пространството гръмна от положителни коментари за тях. "Прекрасни, невероятни! Най-красивите и добри посланици на България по света!", "Талант, стил и класа. Браво, българи!", гласеше похвала към нашите изпълнители, публикувана на стената на Крисия, Хасан и Ибрахим в социалната мрежа.

"В моменти като този, ние, възрастните, трябва да се учим на тяхната доброта, устременост и всеотдайност в името на другите", написа пък премиерът Бойко Борисов.

На сцената Крисия е от тригодишна възраст, когато започва да пее в редица празнични програми в родния град. Едновременно с това ходи на народни танци и модерен балет. "Виновници" за това са родителите й, Марин и Ангелина Тодорови. В семейството има още две сестри, Марина и Тифан, и въпреки трудните времена, в които живеем, тези хора са намерили начин да развиват способностите на детето си. А за това най-много им помага вокалната педагожка Свилена Дечева. Разбира се, за да се чуе за този талант по света, е необходим и солиден продуцент. Слави Трифонов най-добре разбира това и заедно с Евгени Димитров-Маестрото направиха всичко възможно трите деца чудо да се изправят гордо на световната сцена. С тях ликуваха, радваха се и плакаха и хиляди българи!

Клуни хареса Захари Бахаров

Захари Бахаров бе въведен и в Холивуд и то не от кого да е, а от Джордж Клуни. Нашето момче лично бе поканено от звездата да играе във филма "The Monuments Men" ("Пазители на наследството"), с който Клуни за пореден път се изявява като актьор, режисьор и съсценарист заедно с Грант Хеслов. Бахаров е в образа на военния командир Елиа и си партнира със звезди като Мат Деймън, Кейт Бланшет, Бил Мъри, Жан Дюжарден и самия Джордж. Това е доста сериозно доказателство, че нашите актьори не падат по-долу от холивудските величия.

Филмът разказва историята на група ценители на изкуството, които сформират отряд със специалната задача да спасят от нацистите някои от най-важните паметници на културата в Европа. Макар и без почти никаква военна подготовка, те са изпратени по бойните полета на Стария континент в заключителните етапи на Втората световна война. Там пазителите на наследството откриват пълен хаос. Те разбират, че паметниците на културата са застрашени както от нацистите, които грабят и унищожават всичко при отстъплението си, така и от съюзниците, които не смятат опазването им за приоритет във войната.

Рушветчията Тръпков е карък №1 на КАТ
Заради греха на полицая спряха проверките на пътя и слагат камери в патрулките

20 лв. в ръката на катаджия рушветчия преобърнаха философията за проверките на пътя. Сашо Тръпков от столичния КАТ със сигурност си заслужи "Малинка" през 2014 г. Той бе сниман от студент как прибира парите от черна "Тойота" в центъра на София. Катаджията дори връща ресто на нарушителя.

За да няма досег между униформените и шофьорите, "Пътна полиция" спря проверките на пътя, докато патрулките не бъдат оборудвани с камери. Отделно всички над 2000 полицейски автомобили вече имат монтирани GPS устройства, които показват в реално време къде се намира патрулът. До края на януари пък патрулките ще бъдат оборудвани с цели 3 камери във всеки автомобил. Така всяка проверка на пътя ще бъде записвана, за да се обезсмисли предлагането и взимането на подкуп на пътя. "Засега спирането на проверките на пътя, без да бъдат записвани, се приема повече положително", коментира вътрешният министър Веселин Вучков.

Действията на МВР бяха продиктувани от катаджията Сашо Тръпков. Срещу 53-годишния полицейски служител от Казичене започна проверка и най-вероятно ще бъде уволнен от МВР, без да получи полагащите му се общо около 14 000 лв. за всяка прослужена година във вътрешното ведомство. Заради взимането на 20-те лева Тръпков бе обявен от колегите си за карък номер 1 в историята на КАТ. Катаджията удари в земята Крисия и Кубрат Пулев по популярност във Фейсбук заради триминутното клипче, в което прибира по 20 лева от трима шофьори.

Колегите му сега също негодуват. Намалили им заплатите, а за да накажат някого, трябва да му напишат акт в полицейското управление и до 1 месец да му го връчат на домашния адрес. Ако това не се случи, актът става невалиден, обясняват те. Шофьорите обаче са по-скоро доволни, че проверките ще се записват с камера. Макар че със сигурност, като минеш на червено, е по-лесно да дадеш 50 лв. на ръка, отколкото да чакаш акт за 150 лв.

Анита Мейзер - резил вместо титла

Анита Мейзер се заяви като поредната измислена звезда, която е много далеч от "А" групата. Въпросната жена, която изплува от нищото преди години, отново доказа, че като реши човек да стане за резил, никой не може да го спре. Тупнала се в гърдите като Бай Ганьо "Булгар, булгар", тя изпъчи хубост не къде да е, ами на световен конкурс по красота в Соломоновите острови. Неслучайно заваляха подигравки като тази, че уплашила дори Шрек. Че е срам за България. Други отбелязаха, че това е тотален антирекорд - тя нямала нито една точка на "Мисис Свят", както твърдеше. С короната се окичи Марина Алексейчик от Беларус.

Някои се затюхкаха - светът ще мисли, че всички българки са така нелицеприятни. Мейзер имаше глупостта да публикува снимки, на които се е прегърнала с останалите красавици от конкурса и до които изглежда като отрудената им баба.

Не е ясно и как въпросната Мейзер е попаднала в надпреварата. Продуцентът на "Мисис България" Меги Савова бе категорична, че никой не може да организира състезание с това име, както и под наслов "Най-красивата омъжена българка", защото и двете са патентовани от нея. 16-ото издание на "Мисис България" бе на първи ноември, а Анита не само не беше между победителките, но не беше вписана и като участничка. Смята се, че Мейзер е платила таксата за участие на Соломоновите острови и така е попаднала в списъка. Да припомним, че претендентките за "Мисис Свят" трябва да бъдат образовани, да имат дългогодишна благотворителна история и да покажат талант.

А за Мейзер се заговори заради несъразмерния за ръста й бюст - по 750 кубика във всяка гърда. Самата тя твърди, че стойността на балкона й е 10 000 долара. Някога тя разправяше, че издържала Киро Скалата. Била е омъжена за състоятелен гей в Лас Вегас, за да получи американско гражданство. Сега имала нов мъж, българин, с когото много се обичали. "Обожавам да събирам пари, мечтаех да стана наемодателка", описва се самата тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай