Осиновители на опашка за Цецко

Проверят социалните, знаели за терора още от 2010 г.

Осиновители на опашка за Цецко | StandartNews.com

Враца. Съдбата на измъчвания Цецко от Враца трогна цяла България. Валят молби за осиновяването му, много хора искат да му помогнат с дарения. Телефонът във врачанската болница e прегрял от обаждания за съчувствие и с предложения за осиновяване и приемна грижа. Това разкри зам.-шефката на здравното заведение Цецка Генкова.

Дори баща на три деца от София иска да вземе 5-годишното мъчениче с ампутирани пръстчета на краката. "Където три, там и четири деца", казал простичко милостивият столичанин. Вчера малчуганът пък бе уважен от височайшо посещение. При него в отделението дойде делегация, водена от Мариама Диало - аташе на Министерството на външните работи на Франция по правата на децата в Румъния, България и Молдова.

"За да не се спекулира с благотворителността, общината става гарант и открива дарителски фонд", заяви зам.-кметът на Враца Светозар Луканов. Той ще предложи на комисията по здравеопазване Общинският съвет да гласува някаква сума за подпомагане на Цецко. Общината е готова също така да отдели средства за лечението и рехабилитацията на момченцето.

Държавната агенция за закрила на детето пък търси приемни родители. Вече дори е започнала процедура за настаняването му в семейство от друга област. А инспекторатът на агенцията е започнал проверка на работата на отдела във Враца. Проследява се всеки ход на социалните работници. Трябва да стане ясно защо, след като Цецко и четирите му сестри са отнемани два пъти от родителите, са връщани отново в бардака при майката Петя Григорова и пастрока Георги Митков. Държавната агенция също така е сезирала прокуратурата да започне процедура по отнемане на родителските им права и наказателно производство срещу тях.

Още през 2010 г. лекар е подал сигнал, че срещу Цецко се упражнява насилие. Това потвърди зам.-окръжният прокурор Камелия Трифонова. Тогава обаче е било образувано досъдебно производство за причинени телесни повреди на малолетен, но срещу неизвестен извършител. Разследването е продължило 6 месеца и е прекратено поради липса на доказателства. Според прокуратурата детето наистина е било настанено в дом, но е върнато на родителите след положителен доклад на социалните работници за променена среда.

На 5 април, след като детето бе намерено посиняло от бой и с гангрена на ходилата от измръзване, по сигнал на агенцията отново е образувано досъдебно производство. Този път срещу майката обаче е повдигнато обвинение по чл. 182 ал. 1. Според него родител или настойник, който оставя без надзор и грижи дете и е създал опасност за неговото физическо и психическо здраве, се наказва с лишаване от свобода до 1 г. или пробация. Но майката на Цецко явно ще се отърве от затвора, защото е бременна в осмия месец с шестото си дете.

"Добрата новина е, че момченцето, което претърпя всички болки, без да гъкне, вече се усмихва", радва се социалната работничка в болницата Камелия Петкова. Лицето му грейнало на втория ден след тежката операция във вторник, когато му дали мобилен телефон. Цецко зарязал количките и любимите си играчки и започнал с интерес да разглежда снимките в апарата.

Според лекарите, препатилото дете ще остане в болницата още около седмица, но е нужно поне още месец за него да се полагат медицински грижи. Не става дума само за сменяне на превръзките и укрепване на изгладнялото му телце. Нужна му е физиотерапия, а помощта на психолозите трябва да продължи, докато преодолее страховете си. Затова на първо време ще бъде настанено в дом, близо до болницата. Ана - най-голямата сестра на Цецко, вече е в дома "Асен Златаров" във Враца, а пък Снежана, Камелия и Мариана са в Борован.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай