Още две общини в Старозагорско обявиха бедствено положение

Така излежда р. Сазлия край радневския кв. Гипсово

Още две общини в Старозагорско обявиха бедствено положение | StandartNews.com

Стара Загора. Още две общини в Старозагорско - Мъглиж и Николаево, обявиха от сряда бедствено положение. В редица селища на Мъглижката община – Ягода, Тулово, Юлиево, имало десетки наводени къщи и дворове, посочиха от областния кризисен щаб.

Освен това придошлата Тунджа е изляза от коритото си в района на Ягода и временно е бил затворен главния път Стара Загора – Казанлък. Откъснато от света било и планинското селце Сливито. Много дворове били наводнени заради прелелите кладенци и избилата подпочвена вода. В Николаевското село Нова Махала Тунджа е наводнила над 40 къщи покрай реката.

Около 50-ина души са били евакуирани от опасния район в кметсвото и при близки и познати.

Леко се е повишило нивото на река Сазлия в Гълъбово и селата, през които минава. Електроснабдяването на общинския център и най-голямото с. Обручище продължвало да е на временна схема от мините. Продължава и спешното изгражадена на дига около потопената подстанция „Гълъбово", за се бъде решен трайно въпроса с тока.

Бедствена остава ситуцаи и в другата миньорска община – Раднево, която поиска фургони, постелъчен инвентар и топли дрехи за останалите без дом семейства в ромския кв. „Кантона".

От кризисния щаб потвърдиха, че най-големия язовир в Старозагорско - „Копринка" е пълен над 95 на сто от капицитета си. В момента имало баланс между водния приток в него и изпусканите води – по 120 л/сек. От областния кризисен щаба са отказали на ръководството на „Язовири и каскади" да бъде увеличено изпускането през ВЕЦ „Стара Загора", които сега са 12 л/сек. Те се вливат в напоителен канал, който минава през Стара Загора, и в момента нямало възможност да поеме повече.

От кризисния щаб и областната управа нямат информация дали и в „Копринка" като в Жребчево е бил поддържан повече от необходимия обем вода от лятото. Сега очевидно трябва да бъде изпускана, понякога залпово, за да не прелее язовира, и залива селища, къщи, дворове.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай