Още 452 695 бомби убийци чакат в Гърция

Още 452 695 бомби убийци чакат в Гърция | StandartNews.com

След смъртта на 13 мъже и 2 жени в "Миджур"

Заводът гръмнал заради нереалните срокове, налагани от Атина

Смъртоносните противопехотни мини от Гърция нямат край. Още 452 695 броя стоят на склад в южната ни съседка, а военното министерство в Атина ще трябва да разработи нов план за унищожаването им до края на месеца. Това сочи нов документ на Международната кампания за забрана на противопехотните мини (ICBL). Точно гръцките мини затриха живота на 13 мъже и 2 жени в завода "Миджур" край село Горни Лом на 1 октомври. На практика, именно заради бързането да се усвоят тези мини, плюс още 600 000 неутилизирани "бомби", работниците разбиваха с чук взривателите. Според договора между "Хеленик дифенс систъмс" и "Видекс" всичките 1 568 159 мини е трябвало да бъдат утилизирани до края на 2015 г.

Новите данни, публикувани на 2 декември в сайта на ICBL, сочат, че работниците е трябвало да унищожават точно по 3056 мини дневно. Очевидно обаче е имало забавяне в сроковете, защото гърците настоявали на ден да размонтират по 3100 мини, сочат данни от разследването на взрива край Горни Лом. Самите гърци са правели инспекции на място, за да разберат дали хората на Валери Митков ще се справят със задачата.

Данните от доклада на ICBL, предоставени от гръцката страна, сочат, че смъртоносната пратка мини в българския завод са дошли на два транша. Първият е на 20 март, когато у нас са пристигнали 5088 мини M2 и 2160 от типа M16.

На 14 април са дошли и последните 15 000

"бомби", без обаче, да е указан вида им. Транспортирането е трябвало да завърши на 18 август, но и това не се е случило заради забавянето на утилизацията на боеприпасите в завода в Горни Лом. Последната доставка от няколко тира е точно в деня на взрива - 1 октомври. Същия ден на "Видекс" служба "КОС" в Пето РПУ в София отказва да издаде транспортен лиценз за пренасянето на 800 000 мини за базата на фирмата в Сеславци. Това, според експертите, би означавало, че "Видекс" е планирал да отвори втора площадка за унищожаването на мините.

Според договорките между "Хеленик дифенс систъмс" и "Видекс" остатъчното количество от 452 695 мини е трябвало да бъде унищожено за 190 дни от април 2015 до края на същата година. Това прави по 2382 мини на ден, което е сравнително по-поносимо като натоварване. Но точно тези изчисления показват, че заради непосилната норма през 2014 г.

смъртоносният взрив е бил предизвестен

Според доклада на ICBL гърците рапортуват, че в България са транспортирани общо 500 590 мини, а най-вероятно всичките те са унищожени по време на взрива на 1 октомври.

Гърция бърза с утилизацията, защото още от 1 март 2008 г. е в нарушение на Договора за унищожение на противопехотните мини. Точно предишният взрив в "Миджур" през 2010 г. спира процеса на унищожаване. Следва затишие от 2,5 г., както и съдебни дела, а нещата се връщат в руслото си през ноември 2012 г., когато преговорите между "Хеленик дифенс систъмс" и "Видекс" са възобновени. Загадка остава и парите, които ще спечели "Видекс" от поръчката. За да унищожава смъртоносните гръцки мини българската фирма

печели търг за 3,5 млн. евро

но в разрешителното за трансфер на боеприпасите е посочила сума едва от 510 786 евро.
Взривът в "Миджур" на 1 октомври променя всичко. В него сред 15-те загинали е и синът на собственика Валери Митков - Емил. Това налага гърците да чертаят нов план за утилизацията. Би било голяма наглост, ако въобще се опитат да преговарят с някой от българска страна. Въпреки че както става ясно, у нас балъци - бол. От фирмата на Валери Митков, която буквално изнасилва работниците си с непостижими норми, та до чиновниците в Междуведомствения съвет към Министерството на икономиката, които дават разрешенията за вкарването на опасните мини у нас. Защото на всички експерти е било ясно, че страната ни не разполага с безопасна технология за утилизацията на мините, а работниците са били обикновено пушечно месо.

Отказват информация на баща на загинал

Двата опита на бащата на един от загиналите при взрива Емил Илиев - Димитър Димитров, да се докопа до информация законна ли е дейността на "Видекс", са пропаднали. Това съобщи вчера за "Стандарт" регионалният лидер на "Екогласност" в Монтана Петър Пенчев. Това се случва заради изричното несъгласие на "Видекс" да даде достъп до екоразрешителните на фирмата в Министерството на екологията, както и до информация за лицензите на фирмата в Министерството на икономиката. "Вече дойде отказ от икономическото ведомство, знам, че до два дни официално ще бъда уведомен и за отказа на екоминистерството", каза Пенчев. Двете искания са изпратени по Закона за достъп до обществена информация.
Сега Димитър Димитров ще бъде конституиран като частен тъжител и обвинител, след като лично главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил указание във Видинската окръжна прокуратура. Така бащата ще може отблизо да следи развитието на съдебното дело срещу виновните за взрива в завода "Миджур".

ДНК експертизите готови до Коледа

Семействата жертвите с по 1000 лв. за празниците

Някои от назначените ДНК експертизи на биологичен материал, открит на повече от 300 обекта в района на бившия завод "Миджур" в Горни Лом, вече са готови, научи "Стандарт". При взрива на 1 октомври т.г. там загинаха 13 мъже и две жени, сред които и 29-годишният изпълнителен директор и син на собственика Емил Митков. Според запознати разследването върви с бързи темпове и още преди края на годината тленните останки на загиналите ще бъдат върнати на близките им. Община Чупрене издаде в началото на ноември смъртните актове.
Между 15 000 и 20 000 лв. са събрани в национална дарителска сметка на името на община Чупрене. Парите ще бъдат разпределени по равно е дадени за Коледа на семействата на 15 загинали, каза пред "Стандарт" кметът Ваньо Костин. Дарител, пожелал анонимност, е ремонтирал отвън и отвътре къщата на братята, 22-годишния Павел и 5-годишния Иван, които останаха сираци, след като родителите им загинаха при взрива във фабриката. Банята е готова, обзавеждането вече е закарано.

Следствието продължава работа по всички версии за причините за взрива. Очаква се и потвърждение до края на годината от чуждестранните експерти, които ще разследват причините за взрива в Горни Лом. Прокуратурата отправи покана към чуждите специалисти заради професионалната свързаност на повечето български експерти със собственика на завод "Миджур" Валери Митков. В разследването се включват и специалисти от Българската армия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай