Осем грешки по време на сесията

Осем грешки по време на сесията | StandartNews.com

Сесията е в разгара си, а заедно с нея, обичайните грешки, които всеки студент допуска, докато учи. Вероятно ще познаете поне няколко от долуизброените синдроми в собствената си персона. Няма да е лошо да поизчистите поне няколко или да посъветвате децата си за същото.

1. Фейсбук

Опасност номер едно. Задължително трябва да се измъкнете от мъртвата хватка на социалната мрежа. Най-вероятно ръката сама ще ви дръпне към мишката, понеже мозъкът има нужда от разсейване, а Фейсбук е идеалното място за временна почивка. Ключовата дума обаче е "временна" - никак не е сигурно дали разсейването няма да прерасне в 3-4 часово блуждаене сред статуси и линкове.

2. Полят изпит...

"Полят изпит, взет изпит" е реплика, която набляга доста повече на поливането, отколкото на добрия резултат. Не е необходимо да спазвате всеки студентски фолклор - този например е очевидно неподходящ. Намерете друг начин да се справите със стреса в последната нощ: филм, музика, разходка, но нищо свързано с алкохола и късните запивания.

3. Взаимни симпатии

Взаимните симпатии с преподавателите може да са причина за не малко любовни авантюри, но много повече за серия от озадачени скъсани на изпита. Не разчитайте на това, че са ви запомнили името, курсовата работа или няколко добри включвания по време на лекции. Поемате огромен риск, ако разчитате на предварително изграденото доверие. Ако не учите достатъчно, има реален шанс да се окажете от отбора на симпатичните и неприятно изненадани.

4. Митът за последния момент

Ученето в последният момент е любимото упражнение на много студенти, които по особено суеверен начин вярват в мистичната сила на крайното изтощение. Идеята всъщност действа само, ако имате късмет и темата, която сте зубрили предходната вечер щастливо споходи избора на преподавателя. Кълването на огромни текстове в последния момент е излишен стрес. Разпределете си времето добре и учете дисциплинирано. Графикът е най-добрият ви помощник.

5. Препрочитане

Широко разпространен модел на учене и безкрайното препрочитане. Това че окото е минало 20 пъти през един и същ текст, не гарантира нищо. Всъщност студентите често избират системата на препрочитането, понеже е мързелив и лесен вариант и, въпреки че отнема време, не натоварва ума. Именно защото не натоварва ума обаче, не натоварва и паметта. Вариантът да запомните текст с множество четения е почти нулев.

6. Социално успокоение

...ще рече ситуация, в която всеобщо наложеното мнение, че никой от колегите няма да учи особено за изпита, предизвиква внезапно и щастливо успокоение и вие също решавате да пропуснете. Социалното успокоение е най-класическият начин да се издъните вкупом.

7. Лишаване от сън

Заради тежките графици почти всички студенти влизат в режим, в който крадат време най-вече от съня си. Тази грешка е толкова фрапантна, че отдавна трябва да се вкара в Наказателния кодекс. Липсата на сън ще намали продуктивността ви до такава степен, че няма никакво значение колко часове сте прекарали зад учебника. И обратното: ако сте добре отпочинали, ще учите много по-качествено.

8. Маркери и цветни листчета

Не надценявайте ефекта им. Това че сте оцветили в жълто, зелено, синьо и червено лекциите си общо взето не носи други особени ползи, освен че ви е малко по-шарено. Цветните листчета, лепнати на стената, може да придават по ученолюбив вид на стаята ви, но не са кой знае колко задължителни. Трудете се на макс, дисциплинирано, с график и система - това е по-важно от всичко останало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай