Орешарски оглавява Комитет за 1000 г. от смъртта на Самуил

Цар Самуил умира на 6 октомври 1014 г.

Орешарски оглавява Комитет за 1000 г. от смъртта на Самуил  | StandartNews.com

София. Министър-председателя Пламен Орешарски ще оглаява новосъздадения Национален инициативен комитет за отбелязване на 1000 години от смъртта на цар Самуил Български. Това стана ясно на обсъждане на предстоящите през 2014 г. събития за отбелязване на 1000 години от смъртта на Самуил.

Заместник-председатели ще бъдат академик Стефан Воденичаров, председател на БАН, и Петър Стоянович, министър на културата.

Поканени са Негово Светейшество Българския патриарх, министрите на образованието и науката и на външните работи и отбраната. Очакват се представители от страна на държавния глава. Ще бъде създаден и оперативен организационен комитет, оглавяван от академик Васил Гюзелев, със заместник-председател доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ с музей при БАН.

Целта на комитета е - да се организират поредица от прояви, с които да се отбележи годишнината. Сред тях са - изложба в НАИМ, свързана с времето на цар Самуил, юбилейна изложба, посветена на Охридската архиепископия. От БАН са предложили - да се организира концерт с автентична средновековна музика. Ще бъде организирана международна научна конференция на изтъкнати познавачи на тази епоха.

Предвижда се посещение на базиликата "Свети Ахил", където е бил гробът на цар Самуил, което е доказано от разкопките и проучванията на гръцкия археолог Николаос Муцопулос. За началото на учебната година на 15 септември 2014 г. ще бъде изпратен плакат за годишнината за всички средни училища. За първокласниците ще бъде издадена книга "Защо се гордея да бъда българин", в която една от страниците ще бъде посветена на цар Самуил.

Цар Самуил умира на 6 октомври 1014 г., вероятно от сърдечен удар, който получава при вида на войниците си, ослепени след битката при Беласица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай