Определиха нов национален член в Евроюст от България

Определиха нов национален член в Евроюст от България | StandartNews.com

София. Правителството определи заместника на главния прокурор във Върховната административна прокуратура Камен Михов за национален член в Евроюст от България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет (МС). Иванка Которова – прокурор във ВКП ще бъде заместник на националния член, а за негов помощник бе определен Димитър Хаджийски, който е прокурор в Софийската районна прокуратура.

Мандатът и на тримата е четири години, считано от 12.02.2014 г., допълват от МС.

Евроюст е специализирана структура на Европейския съюз със седалище в Хага. Създадена е през 2002 г. като орган за засилване на борбата срещу тежката престъпност. Тя трябва да подкрепя и засилва координацията и сътрудничеството между националните органи за разследване и съдебно преследване на тежката престъпност, засягаща две или повече държави-членки, или изискваща съдебно преследване върху обща основа на базата на извършените оперативни действия и на информацията, предоставена от органите на държавите-членки и от Европол, обясняват още от пресцентъра на МС.

Един национален член, командирован от всяка държава-членка, който се подпомага от един заместник и от друго лице, действащо като помощник, влизат в състава на Евроюст.

Стандарт Нюз напомня, че в момента национален член в Евроюст е Мариана Лилова. Нейният мандат изтича на 12 февруари тази година. "С писмо на главния прокурор до министър-председателя е предложено, поради увеличаване на отговорностите, задачите и обема на работа, Националното бюро на Евроюст да се конституира в пълен състав и са предложени трите кандидатури", уточняват от МС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай