Понеделник,

Опит за провокация на ново напрежение в Гърмен

От: Failed to load user -
1404
Опит за провокация на ново напрежение в Гърмен
A
A
A

С провокация се опитаха да разпалят ново напрежение между българи и роми в Гърмен. Всичко обаче се размина само с размяна на реплики и закани. Полицейското присъствие обаче бе засилено в региона.

Голяма група жители на ромския квартал „Кремиковци" тръгнали днес преди обяд към общинския център, за да си подадат документи по програмата за временна заетост. Край заведението "При чинара" имало двайсетина мъже, събрали се на сутрешна раздумка. Щом зърнали ромите, някои от компанията започнали да ги обиждат. Други пък решили да ги уплашат и ги предупредили, че ще щурмуват махалата. „Всичко е било шега, никой не е проявявал агресия към ромите. Не това ни е целта, а да се спазят законите спрямо нарушителите сред тях. Аз дори не съм в Гърмен, за риба съм. Абсурд е, че ще тръгнем да атакуваме ромската махала", заяви лидерът на протестиращите Иван Кременлиев.

Притеснени обаче циганите веднага сигнализирали в полицията, че са заплашвани. Жители на Гърмен настояха пред кметското ръководство да посъветват ромите да не напускат махалата на големи групи, за да не се стига до напрежение и инциденти. Те дори обещали сами да чистят улиците, вместо да се наемат роми за чистачи, за да не се стига до провокации.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички