Сряда,

Опасност от пожари в седем области у нас

От: Failed to load user -
1134
Опасност от пожари в седем области у нас
A
A
A

София. В седем области в страната е обявен пожароопасен сезон, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Това са Благоевград, Бургас, Враца, Монтана, Пазарджик, София и София-област.

По данни на агенцията през миналата година са регистрирани 876 горски пожара, при които са засегнати 12 730 хектара горски територии. Опожаряването на стърнища, ливади и пасища са сред основните причини за възникването им - 41 %. Поради човешка небрежност през миналата година са станали 223 горски пожара.

По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън на разстояние по малко от 100 метра от границите на горските територии. Хората, преминаващи или живеещи в горите, е задължително да спазват правилата за пожарна безопасност в тях. Изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места.

От агенцията припомнят, че трябва да бъдат почистени тревните площи покрай железопътни линии и пътища, линейни съоръжения, земеделски земи, вилни зони, туристически хижи и др. Всички големи комплекси от култури и насаждения е необходимо да се разделят с бариерни прегради.

За отделните области периодът е различен, поради спецификата на съответния район. Затова обявяването на пожароопасен сезон става с решение на регионалните инспекции по горите.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички