Опашки за шаран по 6,50 лв. преди Никулден

Опашки за шаран по 6,50 лв. преди Никулден | StandartNews.com

Пазаруването за Никулден започна дни преди празника. Още от петък домакините избираха риба за празничната трапеза в неделя. Традиционно най-търсен беше шаранът, следван от пъстървата и скумрията. По 6,50 лв. килото се харчи шаранът на пазара в столичния ж.к. "Младост 1", видя репортер на "Стандарт". А във веригите може намери и за 5 лв. Търговците уверяват, че цената на рибата няма да скочи в неделя. "Най-голям интерес преди празника има към шарана. Цените са както обичайно и няма повишение", каза търговецът на жива риба Даниел Дечев. Той посочва, че вече има доста купувачи, но не липсват и тези, които само гледат, затова очаква по-голям интерес на самия празник. Българинът търси по-евтиното, затова след шарана най-търсени са пъстървата 9,20 лв./кг и скумрията по 9,90 лв./кг. Чернокопът се харчи по 12,50 лв./кг, а ципурата и лаврака са по 16,80 лв. за кило. Най-скъпа е сьомгата. За да посрещнем Никулден със сьомга на трапезата, ще трябва да се бръкнем със 17,20 лв./кг.

Във връзка с предстоящия празник Никулден Българска агенция по безопасност на храните започна засилени проверки на местата, къде се предлага риба и рибни продукти. "Охладената риба трябва да се съхранява при температура от -1 до +4 градуса и задължително трябва да е под лед. Тя има трайност само 2 дни. Замразената риба се съхранява при -18 градуса и трябва да е с етикет за произход с посочен срок на годност", каза д-р Силвия Каменова, началник сектор към Столична агенция по безопасност на храните при проверка на пазара в "Младост 1". По думите й най-честите нарушения са липсата на придружаващи търговски документи и неспазен температурен режим, а глобите за търговците са от 500 лв. до 10 хил. лв. според нарушението. "Потребителите трябва да пазаруват от регламентирани производители. Да гледат рибата да е със запазена цялост, да няма кръвонасядания, люспите да не се отделят лесно от тялото, очите да са бистри и изпъкнали, хрилете да са розово-червени", съветва д-р Каменова. Засилените проверки на БАБХ ще продължат до 6 декември включително.

Изчистената риба скача с левче

Традиционният за трапезата на Никулден шаран закова 5,80 лв. за кило в русенските магазини. Предпразнично търговците предлагат разнообразие от наши и чужди риби. В Русе може да се купи от шаран и толстолоб до норвежка скумрия, херинга, калмари или тигрови скариди. Изчистеният шаран се търгува малко по-скъпо - между 7,50 и 8,00 лв. Дунавските екземпляри в последните години са рядкост, затова пък рибните магазини залагат на проверени рибарници. По поръчка доставят дори едри риби от 5 кг нагоре. Най-високи цени държат екзотичните за нашата трапеза морски дарове. Под пет лева риба пък може да се намери в големите хранителни вериги. За удобство на домакините не липсват оферти и за готов пълнен шаран. В интернет преди празника има различни предложения за рибни специалитети. По тържищата в крайдунавския град пък не липсват и румънци, които са почитатели на българския шаран или на нашите пъстърви. Православните християни оттатък Дунав също хапват риба на Никулден, а католиците на Коледа. Съседите често търсят по нашите магазини и дунавски сом или бяла риба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай