Ол инклузив на пистата за 100 лева

Хотели свалят нощувките за българи, чакат още английски туристи

Ол инклузив на пистата за 100 лева | StandartNews.com

Ски сезонът в зимните курорти е в разгара си, а през февруари валят зашеметяващи оферти за пистите в Банско и Пампорово. Пакетите ол инклузив преди края на зимата са особено примамливи, тъй като не надхвърлят 100 лева. Туроператори и хотелиери се надпреварват да правят промоции преди края на зимата, защото се усеща остра липса на туристи. В ски центъра на Пирин има множество чужденци, но българска реч рядко може да се чуе. Подобно е и положението на Пампорово.

Традиционно в последните години в тези курорти има голям наплив от гърци, но кризата в южната ни съседка оказва влияние и на туризма. Англичани и холандци също не липсват, но преди края на сезона все повече се търси привличането и на българските туристи, коментират от бранша. Собствениците на по-скромни комплекси в Банско вече са свалили цените на нощувките с 10%, очаква се към средата на февруари това да се случи и с по-големите хотели, като тогава намалението ще достигне до 15-20%. Веднага след новогодишните празници цените на нощувките в Пампорово също паднаха с до 20% и вече предизвикват интерес и сред българите. Тази година присъствието на румънци, сърби и македонци също е значително по-слабо отколкото в предходните сезони, твърдят хотелиери. "Няма как, смъкваме разценките, макар зимният сезон да е в разгара си. Но само така можем да привлечем туристи. Двойната стая в момента не е 90 лева, а 80 лева, включена е и закуска. Всички екстри се ползват безплатно от гостите", обясни Яна Рахова, която стопанисва тризвезден хотел в центъра на Банско. Семейните хотели пък предлагат нощувка със закуска от 25-30 лева на човек. "Предлагаме много атракции за гостите си, стига да искат - екскурзии до забележителни и интересни неща, готвене в кухнята, вечери на българските народни хора", допълва Рахова. Големите отстъпки в нощувките ще дойдат в края на февруари и в началото на март, увериха от Туристическата асоциация в Банско. Тогава се очаква цените да паднат с повече от 20-30%.

Но в момента пазарът не предполага свиване. В курорта сега има доста македонци, сърби и гърци, но са по-малко от предишни години. Намалял е и броят на руските туристи и англичаните, има и израелци. В началото на февруари започва ваканцията на англичаните и тогава се очаква те да напълнят хотелите ни. В тризвездните хотели нощувка и закуска струват между 40 и 50 лева, стигат и до 60 лева, ако комплексът разполага с много удобства и екстри. Някои комплекси в тази категория дори предлагат пакет от 99 лева за три нощувки със закуски и вечери, плюс сауна и фитнес. Промоцията е за периода от 20 януари до 10 март. В четиризвездните пък цената за човек с включени закуска и вечеря излиза между 70 и 90 лева. Но има и изключения, които са от така наречените апартаментни комплекси. В тях има и оферта от 54 лева на човек за нощувка и закуска. Шефката на Туристическата асоциация в Банско Мариана Спасова уточни, че от 3-4 януари нощувките са поевтинели на места с до 50% в сравнение с разценките за Нова година.

"По традиция цените падат по-драстично в края на февруари, за да хванем последните любители на ските, които ще са в курорта ни през месец март. Но в момента няма ситуация, която да изисква смъкване на цените на нощувките. До 15-20 февруари тук ще отдъхват и ще карат ски хиляди англичани", каза още Спасова. Независимо от по-слабия сезон Пампорово бележи ръст на туристи след намалението на цените. Една от причините е и Европейската купа за жени в планинския курорт, която привлече много гости. От края на януари до средата на февруари в повечето хотели почти няма свободни места и всичко е резервирано.

Около средата на идния месец идват и британските туристи, но и без тях курортът е пълен, съобщи изпълнителният директор Мариан Беляков. Предстоящото световно състезание на ски учителите, което започва в понеделник, е другата спортна атракция от голям мащаб. Прогнозите сочат и нов пресен сняг от около 1 метър. В момента хит на българския пазар е новият продукт All Inclusive Flexy, който се предлага в хотелите на "Пампорово" АД до 31 март. На цена от 117 лв. за ден на човек гостите получават освен нощувка и ски карта за лифта, както и безплатно ползване на гардероб за оборудването. В атрактивния пакет са включени две сутрешни закуски, обяд и следобедна закуска на ски пистите, вечеря и куп други екстри, включително и безплатно нощно сърфиране по осветената писта Снежанка 2. "Това е най-търсеният и продаван продукт и е истински хит за гостите на Пампорово", коментира Беляков. Според предварителните записвания февруари също се очаква да бъде много силен за Пампорово, като към момента има 15% ръст на нощувките в хотелите, а ски зоната - писти и лифтове, бележи растеж от 25%-30%.

Чепеларе радва със състезания

 Истинската ски ваканция ще е през февруари в Чепеларе. През този месец в курорта очакват най-много гости и туристи. Очаква се това да е и най-силният месец, тъй като легловата база вече е заета над 80% с резервации. От 5-6 март допълнително свалят цените на хотелите и къщите за почивка, което неминуемо ще привлече още курортисти. Освен това има предвидени редица спортни състезания, а пистите са перфектни за зимни спортове. Цените за нощувка са между 20 и 60 лева. Сред предимствата на курорта през зимата е, че има много слънчеви дни, липсват мъгли и никога няма опасност от лавини в района, защото ски пистите са в гористи местности и температурите не могат да се променят рязко. Снежната покривка е над 60 сантиметра и условията за зимен спорт са чудесни дори през първите дни на пролетта. В Чепеларе разчитат най-вече на българските туристи и съседите от Гърция. Резервации има и от Англия, Ирландия и Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Рени
Коментирай