Окупацията мести и връчване на дипломи

Вдигнаха блокадата наполовина, пускат чиновниците в Ректората

Окупацията мести и връчване на дипломи | StandartNews.com

София. Окупацията измести с месец церемонията по връчването на дипломи на студентите от Факултета по педагогика, което бе планирано за понеделник. То ще се състои на 17 декември, бе съобщено вчера на сайта на факултета. Студентите, на които тапиите им трябват по-скоро, ще имат възможност да си ги получат поединично, поясниха преподаватели.

Алма матер ще остане окупирана поне до неделя, каза за "Стандарт" Ивайло Динев, един от лидерите на "Ранобудните студенти". Късно през нощта срещу сряда те решиха да вдигнат частично блокадата на Ректората и от вчера пускат администрацията, ректорския съвет и деканите. Предишния ден се говореше, че младежите са готови да прекратят окупацията изцяло. Станалото пред парламента обаче променило нещата и "Ранобудните" се отказали от идеята. Според Ивайло Динев студентите ще ползват Алма матер като "цитадела", от която да могат да правят светкавични акции към парламента.

В Ректората отново се приемат документи за стипендии, плащането на заплатите няма да бъде затруднено. Окупацията премести и кандидатстудентския курс по български в Биологическия факултет.

Вчера ректорът на СУ проф. Иван Илчев изпрати до вътрешния министър писмо, в което пита "отговаря ли на истината информацията за полицейско присъствие в двора и около Журналистическия факултет, както и твърденията на студенти, че от тях са изисквани студентски книжки или други лични документи при влизането им на територията на факултета". Часове преди това бяха разпространени подобни съобщения. Проф. Илчев напомня, че съгласно Закона за висшето образование органите на сигурността не могат да влизат в университета без съгласие на академичните власти, освен при престъпление, природни бедствия и аварии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай