Около 200 протестираха на пристанище Варна

Около 200 протестираха на пристанище Варна | StandartNews.com

Варна. Близо 200 души протестираха на пристанище Варна, притеснени за запратите си и работните си места. Те се обявиха срещу Борда на директорите на порта и неговия председател и бивш депутат Димитър Атанасов и решението на ОбС за отделяне на територия от кея и превръщането й в развлекателна зона.

Протестът е организиран от синдикална организация на КНСБ. Участниците в него приеха декларация до премиера Бойко Борисов и до транспортния министър Ивайло Московски, че докато не се преместят пристанищните мощности, да им се гарантира, че няма да се прави атракционна зона. Напрежението в порта ескалира след заповедта за освобождаване на досегашния изпълнителен директор доц.Божидар Чапаров, подписана в началото на седмицата от министър Московски. От Борда на директорите пък освободили и шефа на пристанище Варна – Запад Иван Аврамов, негодуват работниците.

Пристанище Варна е най-работещото в страната и втора поредна година обработваме товари за над 10 000 000 тона с чиста печалба от 7,5 млн. лв., казаха протестиращи.

Няма да има нито едно съкращение или намаление на заплатите дори с един лев, увери шефът на Борда на директорите Димитър Атанасов. На пристанище Варна ще бъдат назначавани още хора, най-вече инженери. Няма да се променя статутът на територията до 1 и 2 кейово място, тя остава държавна собственост, но върху нея няма производствени мощности. Само ще бъде почистена и освежена за летния сезон, за пристигането на круизните кораби и за домакинството на регата Тол Шипс, допълни Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай