Огромна медуза изплува на плаж в Тасмания

Огромна медуза изплува на плаж в Тасмания | StandartNews.com

Медуза в особено големи размери бе изхвърлена на плаж на остров Тасмания, съобщава theguardian.com. Животното с диаметър 1.5 м. е било намерено от семейство плажуващи.

Става дума за т. нар. медуза "лъвска грива", чийто размери достигат до над два метра в диаметър, обяснява пред изданието биологът Лиса Гершуин. „Познаваме този вид медуза, но все още не е класифицирана", каза още тя.

Биологът уточнява, че медузата не е отровна, въпреки заплашителните си размери. Тя може да жили, но не представлява заплаха за живота на човек.

Учените разполагат с достатъчно снимки и материали за анализ и класифициране на медузата, пише още theguardian.com

„Тя е толкова голяма и въпреки това ние не знаем почти нищо за нея", коментира още Лиса Гершуин, която е посветила работата си на медузите от 20 години.

Една от причините за появата на медузи с такива размери е не само топлото време през тази година, но и много други фактори като киселинността на океана и неговото замърсяване, прекомерния улов на риба, климатичните промени и други, обяснява Лиса Гершуин.

През последните седмици учените наблюдават голямо разпространение на огромни медузи във водите около Тасмания. Миналият месец бе намерена подобна медуза на плажа Холдън, който се намира южно от Хобарт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай