ОБЗОР: Винят учител, че пие и бие

ОБЗОР: Винят учител, че пие и бие | StandartNews.com

Ученичка и преподавателка в Спешното след екшън на Бузлуджа

Не е имало шамари, бутнах 1-2 деца, за да ги усмиря, оправдава се Ялнъзов

С разправии, обвинения за шамари и посещения в спешното - така свърши двудневната екскурзия на децата от СОУ "Васил Левски" в Девня на Бузлуджа. Малчуганите и двамата им ръководители - историкът Венелин Ялнъзов и учителката по география Гергана Георгиева, се настанили в едноименния хотел в петък вечер. В неделя сутрин гръмна новината, че Ялнъзов се почерпил и усмирявал децата с шамари, а колежката му и потърпевша ученичка са се озовали в казанлъшката болница след скандал и побой. Дали историкът наистина е буйствал и посегнал ли е на децата - засега информациите са твърде разнопосочни. А днес Регионалният инспекторат по образование (РИО)-Варна е привикала Ялнъзов и Георгиева за изясняване на случая.

"И в двете вечери в ресторанта организирахме дискотека за учениците и всичко бе нормално, поне докато си легнат", това заяви след новината за екшъна хижарят на "Бузлуджа" Найден Панделов. Но призна, че след разтурването на купона в хотела наставал истински ад, който траел до сутринта. Започвало бягане по коридорите, тряскане на врати, а писъци и крясъци огласяли "Бузлуджа" през цялата нощ. "Две вечери и ние не сме мигнали, имаха двама ръководители - учител и учителка, но очевидно в групата нямаше никакъв контрол", твърди Панделов. Той не е присъствал на въпросния скандал в събота вечер, но чул, че учителят ударил шамар на момиче от групата. Според децата, историкът Венелин Ялнъзов бил пиян, буйствал и дори налетял на колежката си Гергана Георгиева. "Видях учителя, когато свърши дискотеката. Видимо не беше пиян, но какво е станало после в хотела, не знам", добави хижарят Панделов. "Не съм видял ръководителя на учениците да пие алкохол, в ресторанта

едната вечер си купи две фанти

но дали е пил в стаята си - не мога да кажа", добави друг свидетел на екшъна в хотел-ресторант "Бузлуджа" Емил Караджов. Според него скандалът с момичето, което Ялнъзов шамаросал, станал, защото тя тичала в коридора през нощта. Учителят й направил забележка, но по неговите обяснения тя му се троснала. Караджов разговарял сутринта в неделя и с разстроената колежка на историка. "Каза ми, че я блъснал, беше много уплашена и плачеше", добави хижарят. На сутринта колежката на пияния учител се обадила в полицията. Пристигнал и инспектор от Детска педагогическа стая. Учителката и нашамареното момиче са потърсили медицинска помощ в спешния център в Казанлък в неделя сутринта. "Колегите не са искали консултация с лекари от болницата, пациентите са били прегледани и са били освободени", съобщи шефката на многопрофилната болница "Д-р Христо Стамболски". Според лекарите от спешния център

педагожката била с високо кръвно

а момичето - стресирано.

Въпреки напрежението между учениците и Ялнъзов към 10,30 ч в неделя сутрин автобусът им е тръгнал за Девня. Децата от групата категорично отказали да пътуват с превишилия правата си педагог и той бил принуден да си тръгне сам. "Аз му извиках такси от Казанлък за гарата, за да вземе влака за Варна", добави Караджов.

"След инцидента на връх Бузлуджа с полицейски протокол учителят Венелин Ялнъзов е качен на влака да се прибира за Варна и Девня, а не с групата ученици, с които тръгна на екскурзия", потвърди пред "Стандарт" и шефката на РИО-Варна Венцислава Генова, която държи връзка от вчера на обяд с ръководството на СОУ "В. Левски" в Девня. Екскурзията е била организира в дните, когато директорът на школото - Георги Петков, е бил в болнични, при неговата заместничка - пом.-директорката Миглена Радкова.

Набеденият за побойник учител замества в СОУ "В. Левски", защото титулярката е по майчинство от декември м.г. "Досега

често е организирал екскурзии

има опит и винаги добри препоръки за работата му", обясни Генова. Според версията, която се знае в училището, инцидентът не е станал вечерта в събота след алкохолен запой, а в неделя сутринта, когато няколко ученици не се подчинили да бъдат на закуската в хижата, а са излезли навън и си устроили бой и забавления със снежни топки. Тогава Ялнъзов излязъл да ги извика, но те се направили, че не го чуват. Даскалът се ядосал, бутнал едно-две от децата и ги предупредил строго, че щом са тръгнали с него, трябва да слушат, според неговите обяснения пред ръководството. Другият ръководител на групата - Гергана Георгиева, преподавател по география, обяснила по телефона на пом.-директорката, че е потърсила вечерта медицинска помощ, защото вдигнала кръвно след неприятности с учениците.
В школото са на мнение, че

тийнейджъри и родители са "пресолили манджата"

с алармиране в полицията и смятат, че колегата им дори не си е изтървал нервите, а по-скоро искал да сплаши непослушните и да въведе ред в групата, за да я прибере благополучно. Децата са били от няколко класа - на 14, 15 и 16 г.
Ялнъзов и друг път е замествал в училището и е нямал нарушения. Той е преподавал и в професионалната гимназия "Дмитрий Менделеев", както и в Математическата във Варна. По непотвърдена информация е работил и в общината, а тази година бил кандидат за шеф на дирекция "Култура".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай