Обявяват новия патриарх на 24 февруари в 12 ч.

Обявяват новия патриарх на 24 февруари в 12 ч. | StandartNews.com

София. На 24 февруари 2013 г. ще бъде канонично и уставно избран на Патриаршески избирателен църковен събор новият български патриарх и Софийски митрополит, съобщиха от Светия Синод на Българската православна църква.

В съобщението се посочва, че между 11,45 и 12,00 ч. говорителят на Патриаршеския избирателен църковен събор или упълномощен от него представител на Българската Патриаршия пред акредитираните журналисти ще съобщи, че Българската православна църква има нов канонично и уставно избран Български патриарх и Софийски митрополит. Во този интервал от 1 минути ще бъде обявено името на новия партриарх, който ще е избран с таен вот.

В 12,00 ч. новоизбраният Български патриарх, придружаван от епархийските митрополити и епископите на БПЦ – БП с представители на духовенство, ще се отправят в литийно шествие за Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

От 12,10 до 13,20 ч. щe бъде прочетен Актът-изложение за станалия Патриаршески избор и ще се извърши богослужебното чинопоследование по тържествената Патриаршеска интронизация със снемане на обикновените архиерейски отличия, възлагане на патриаршески инсигнии и бяла епанокалимавка на новоизбрания Български първойерарх и възкачването му на древния венцеславен трон на Българските патриарси.

Обща снимка на новоизбрания Български патриарх, Предстоятелите и представителите на Поместните православни църкви, официалните представители на Българската държава, представителите на Дипломатическия корпус, членовете на Патриаршеския избирателен църковен събор и гостите на БПЦ – БП ще бъде направена от 13,55 до 14,05 ч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай