Обявиха хепатитна ваканция

Заразата натръшка 110 деца и възрастни в Белоградчик

Обявиха хепатитна ваканция  | StandartNews.com

Видин. Учениците в Белограчик излязоха в хепатитна ваканция, съобщиха от общината в скалния град. Ако епидемията затихне, учебните занятия могат да бъдат възстановени от понеделник.

За два месеца в града от вирусна жълтеница са се разболели 110 души. Заразата тръгнала от ромската махала на село Чупрене и стигнала до ромския квартал "Карловица" на Белограчик. Оттам плъзнала и из града. В началото болестта поразявала повече деца, но в последните дни натръшкала и възрастни между 40 и 60 години. Санитарните власти изключват водата като източник на заразата. Единствената причина остава лошата лична хигиена и общуванията, чрез които става заразата. Въпреки това заведенията в града са пълни.

Всички болни се настаняват за лечение в инфекциозните отделения на Лом и Монтана. Повечето предпочитат да се лекуват в Монтана, допълниха от общината. Местната общинска болница и видинската областна лечебница нямат клинични пътеки за лечение на тази инфекция.

Пиковете в заболеваемостта от хепатит са на всеки 6-7 години. През 2000 година болните у нас са били около 7 хиляди. Бумът се повтори през 2006-а. Ако се запази тенденцията, и тази година можем да очакваме висока заболеваемост от хепатит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай